САЩ бистрят въпроса за търговията с оръжия

  • 18 март 2013 19:09

  • 877
  • 0
САЩ бистрят въпроса за търговията с оръжия
©

ООН откри днес в своята централа в Ню Йорк конференция по проблемите на търговията с оръжия, на която ще се проведат окончателните преговори по отдавна обсъждания международен договор, който трябва да уреди продажбата на оръжия и боеприпаси, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА.

В началото на форума генералният секретар на ООН Бан Ки МунБан Ки Мун   Бан Ки Мун - корейски дипломат, генерален секретар на ООН.  Роден на 13 юни 1944 г. Като припомни, че липсата на регулация в международната търговия с оръжия води до широко разпространяване на нарушенията на правата на човека, в резултат на което половин милион души загиват всяка година от оръжия, придобити по незаконен начин или използвани за геноцид.

"Ние имаме международни стандарти, регулиращи всичко - от тениски и играчки до домати. Имаме международни норми във връзка с мебелите. Това означава, че има общи стандарти за глобалната търговия с кресла, но не и за глобалната търговия с оръжия", заяви той.

След шест години работа през юли 2012 г. беше подготвен окончателен проект на договора за търговията с оръжия. Преговорите обаче удариха на камък, след като САЩ се присъединиха към Русия и Китай в опита им да забавят споразумението. Трите страни са сред петте водещи износители на оръжия.

Бан изрази надежда, че настоящите преговори ще доведат до ратифициране на окончателния проект на договора.

Последвайте канала на

877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини