Обама покани Ромни на обяд

  • 28 ноември 2012 21:06

  • 791
  • 0
Обама покани Ромни на обяд
© Снимка © Getty Images/Guliver

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще посрещне доскорошния си опонент от републиканците Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на на обяд в Белия дом в четвъртък, съобщи Reuters. Това ще бъде първата среща между двамата след изборите на 6 ноември, когато демократът спечели втори мандат.

Чрез поканата си Обама изпълнява обещанието си, което даде в победната си реч, а именно – да се консултира с републиканеца до края на 2012 г. Освен това двамата ще разговарят, когато президентът полага усилия да се споразумее с Конгреса за избягване на т.нар. фискална пропаст, която може да изпрати американската икономика обратно в рецесия, предаде "Дневник".

"Губернатор Ромни ще има личен обяд в Белия дом с президента Обама в частната трапезария", съобщи Белият дом, като допълни, че срещата ще бъде при закрити врата и затворена за медии.

Срещата на Обама с Ромни ще е между редица други събития тази седмица, при които президентът ще се опита да убеди американците, че данъците за най-богатите трябва да се увеличат, а облекченията за средната класа трябва да продължат да действат – подход, на който републиканеца категорично се противопоставяше.

Ако президентът не постигне консенсус с републиканците за намаляване на бюджетния дефицит, САЩ са застрашени от фискална криза, тъй като в края на 2012 г. изтича срокът на действие на някои данъчни облекчения и икономически стимули от времето на Джордж Буш. Ако не се стигне до сделка с консерваторите, САЩ ще се плъзнат по ръба на т.нар. фискална пропаст, което означава рязко намаляване на дефицита, водещо след себе си и други негативни последици – данъчни увеличения, бюджетни икономии, а оттук и съкращаване на работни места и по всяка вероятност рецесия.

Последвайте канала на

791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини