Арестуваха лидер на опозицията в Русия

  • 17 октомври 2012 17:30

  • 683
  • 0
Арестуваха лидер на опозицията в Русия
©

Руски спецчасти с маски днес отведоха опозиционния лидер Сергей Удалцов от дома му в Москва, за да бъде разпитан по обвинения в подстрекателство към масови безредици, съобщи ДПА.

Това е произвол и провокация. Надявам се, че обществото няма да си замълчи, коментира Удалцов пред агенция Интерфакс. Преди това руската полиция беше претърсила дома му и този на родителите му. Анастасия Удалцова, съпругата на опозиционера, заяви пред радио "Ехото на Москва", че срещу Сергей е издадена мярка за неотклонение 48 часа задържане под стража, предаде АФП. Обвиненията за размириците дойдоха, след като по-рано този месец прокремълска телевизия съобщи, че Удалцов и опозиционни групи планират насилственото превземане на няколко руски града. Медията излъчи в ефир тайни записи на Удалцов, който, както се твърди, обсъждал с грузински парламентаристи плановете си да завземе властта.

Тридесет и пет годишният лидер на опозиционния Ляв фронт определи това като "пропаганда" и заяви, че е говорил с чуждите парламентаристи само за финансова подкрепа за движението си. Адвокатите на Удалцов казаха, че очакват властите скоро да се произнесат. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 10 години затвор. През последните месеци Удалцов организира исторически улични протести срещу президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, в които участваха десетки хиляди. Лидерът на Левия фронт, който на сватбата си бил с фланелка с лика на Сталин, е едно от най-популярните лица от законните и мирни антиправителствени протести в Москва от
миналата зима, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
683 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини