Второто дело срещу Юлия Тимошенко бе отложено за шести път

  • 15 октомври 2012 15:23

  • 468
  • 0
Второто дело срещу Юлия Тимошенко бе отложено за шести път
©

Делото срещу бившия украински премиер Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и по обвинение в неплащане на данъци бе отложено за 13 ноември поради заболяване на обвиняемата, постанови днес съд в Харков. Това е шестото отлагане на делото, което започна през април т.г., предадоха Ройтерс и ДПА.

Тимошенко вече излежава седемгодишна присъда по друго дело за злоупотреба с власт при сключването на газови сделки с Русия през 2009 г., докато е била премиер. Делото в Харков е за действия на Тимошенко през 90-те години, докато е оглавявала украинска газова компания. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи присъда до 12 години затвор.

Евентуална осъдителна присъда по второто дело ще остави бившия премиер зад решетките дори и ако Европейският съд за правата на човека отмени първата й присъда. Тимошенко, която е яростен политически противник на президента Виктор Янукович, отхвърля всички обвинения срещу себе си и ги окачествява като политически мотивирани.

Европейският съюз подкрепя Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и и заявява, че делата срещу нея са пример за избирателно правосъдие. Във връзка с казуса "Тимошенко" Брюксел замрази подписването на вече договореното споразумение с Киев за свободна търговия и асоцииране. Освен това Западът обяви, че пребиваването на експремиера в затвора може да се отрази на оценката на чуждестранните наблюдатели за парламентарните избори в Украйна на 28 октомври. На тези избори Партията на регионите на президента Янукович ще се опита да запази мнозинството си в парламента.

Последвайте канала на

БТА
468 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини