Срязаха двуметров кръст на гроба на Распутин

  • 25 септември 2012 18:38

  • 2697
  • 1
Срязаха двуметров кръст на гроба на Распутин
©

Неизвестни лица са съборили миналата нощ висок над два метра дървен кръст, поставен на мястото, където е погребан мистичния лечител Григорий Распутин край Санкт Петербург, съобщи Франс прес, позовавайки се на руската полиция.

Жител на предградието на Санкт Петербург "Пушкин" подал сигнал в полицията, че кръстът, издигнат над мястото, където е погребан Григорий Распутин, е срязан с трион, каза говорител на местната полицейска служба. Според местни медии по монумента, състоящ се от масивен православен дървен кръст и дървен постамент с паметна плоча, имало следи от опит за подпалване.

Распутин, който имал загадъчно влияние върху семейството на последния руски цар Николай Втори, е убит през 1916 г. от група аристократи. Той бил погребан в черква на територията на Александровския парк в Царское село (старото име на предградието "Пушкин"). Малко след това обаче, по разпореждане на правителството, тялото на лечителя било ексхумирано и изгорено.

Кръстът е издигнат през 2005 г. на мястото, където се е намирала черквата, разрушена през съветската епоха. След разпадането на Съветския съюз, представители на традиционалистките православни среди призоваха Распутин да бъде канонизиран, на което тогавашният патриах Алексий Втори се противопостави.

Напоследък в Русия бяха разрушени няколко големи дървени кръста в контекста на аферата около пънкгрупата "Пуси райът", припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
2697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.06 | 14:14

1
ХА ХА Распутин е убит от Англйското разузнаване/същото което спонсорира пишман групата "Пуси райът"/ заради желанието му да прекрати участието на Русия в 1та св. война!!!

Добави коментар

Водещи новини