Русия опрощава 11 млрд. долара от дълга на Северна Корея

  • 18 септември 2012 13:01

  • 879
  • 0
Русия опрощава 11 млрд. долара от дълга на Северна Корея
©

Русия се е споразумяла със Северна Корея да опрости 90% от дълга й, изчислен на 11 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

Двете страни са провеждали разговори по въпроса с натрупания по съветско време дълг на Пхенян към Москва по-рано тази година. Според севернокорейската информационна агенция KCNA сделката е подписана в понеделник.

Остатъкът от дълга ще бъде реструктуриран и реинвестиран в руски проекти в Северна Корея, обясни ръководителят на департамента по дълговете в руското финансово министерство Константин Вишковски. Те ще бъдат в сферите на енергетиката, здравеопазването и образованието.

През 2011 г. руският вестник "Известия" написа, че Москва се готви за такава стъпка. 90% по принцип е стойност, отпускана на най-бедните страни по света, които се опитват да реструктурират своите дългове.

По-рано Русия е подсказвала желанието си да построи газопровод за големия консуматор Южна Корея, който да минава през северната й съседка. Подобен мултимилиарден проект обаче засега е малко вероятен, тъй като двете Кореи си остават технически в състояние на война, а границата между тях е една от най-силно милитаризираните в света.

Константин Тодоров
879 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини