Украйна отрече да доставя дронове на бунтовниците в Мали

  • 15 октомври 2024 10:13

  • 174
  • 2
Украйна отрече да доставя дронове на бунтовниците в Мали
© GettyImiges

Украйна категорично отрече в понеделник медийните съобщения за участие в доставката на дронове на бунтовниците, които водят боеве в северната част на Мали. Френският вестник Le Monde съобщи, че туарегските бойци в Западноафриканската държава използват украински дронове с "дискретна, но решителна" подкрепа от Киев срещу армията на Мали и наемниците от руската група "Вагнер", които воюват на тяхна страна, предава Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14860

"Украйна категорично отхвърля обвиненията, разпространени от международни медии, за предполагаемото участие на нашата държава в доставката на безпилотни летателни апарати на бунтовниците в Мали," заяви външното министерство на Украйна в изявление.

Мали, където военните власти завзеха властта с преврати през 2020 и 2021 г., се бори с многогодишна ислямистка бунтовническа активност, като тежки боеве срещу туарегските бунтовници продължават близо до границата с Алжир.

Руската наемническа групировка "Вагнер": Върнахме тела на наши бойци, убити в Мали

През август Мали прекъсна дипломатическите си връзки с Украйна след коментари от Киев, че бунтовниците са получили "необходимата" информация за провеждане на атаки, които доведоха до смъртта на десетки войници от армията на Мали и бойци от групата "Вагнер" в северната част на страната.

Русия, която в последните години засилва влиянието си в Африка, включително в Мали, обвини Украйна, че открива "втори фронт" срещу Москва, като подкрепя бойци в държави, които са приятелски настроени към Русия. Русия води разрушителна война срещу Украйна от февруари 2022 г., която е довела до смъртта на хиляди хора, повечето от тях украинци.

Последвайте канала на

Калина Христова
174 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
К.ур за КА ТИЛА

2024.10.15 | 12:52

1
БЛАЖЕВ е РОГОНОСЕЦ и БЕЗПЛОДЕН ГЕЙ!
ха,ха,ха

2024.10.15 | 13:06

2
Психично болния Мирослав Блажев от Севлиево разсмива по цял ден сайта, със пропагандата си за копейките и рашистите. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. Отвлече автобус с пътници преди години!

Добави коментар

Водещи новини