Украинският външен министър покани ООН и Червения кръст в окупираната част на Курска област в Русия

  • 16 септември 2024 13:24

  • 775
  • 5
Украинският външен министър покани ООН и Червения кръст в окупираната част на Курска област в Русия
© Фейсбук

Украинският външен министър Андрий Сибига покани ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да посетят частта от Курска област в Русия, окупирана от киевските сили, предаде Франс прес.

„Украйна е готова да улесни работата им и да демонстрира спазването на международното хуманитарно право“ на тази територия написа днес Сибига в публикация в социалната мрежа „Екс“, цитирана от информационната агенция.

В началото на август Украйна предприе мащабна офанзива в граничната руска Курска област. Киев твърди, че контролира над 1000 кв. км територия и десетки населени места.

Украинските власти се опитват да покажат, че силите ѝ там спазват хуманитарното право, не малтретират руски цивилни и не извършват военни престъпления, за разлика от руската армия, която е обвинявана в извършване на жестокости на украинска територия, отбелязва АФП.

„Още от първия ден на операцията в Курск украинските отбранителни сили демонстрираха пълно зачитане на международното хуманитарно право“ и „осигуриха хуманитарна помощ и безопасно преминаване на цивилното население“, увери Сибига.

Зеленски: Офанзивата ни в Курска област забави напредъка на руските сили в Източна Украйна

Според Москва офанзивата е довела до евакуацията на около 150 000 цивилни.

Председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич днес пристигна в Москва на дългоочаквано посещение, няколко дни след като трима украински служители на МКЧК бяха убити при удар в Донецка област в Източна Украйна.

По данни на МКЧК жертвите са се подготвяли да раздават дърва и въглища в контролирано от украинците село до фронтовата линия, когато автомобилите им са попаднали под огън.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога обвини за нападението руската армия и го осъди като „ново военно престъпление“, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
775 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.09.16 | 15:14

5
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
пешко смешко

2024.09.16 | 14:30

4
Покани ги в гората, в изкопани миши дупки , скрит и трепери от страх, далеч от фронта
хохлите

2024.09.16 | 13:47

1
хохлите съвсем са обнагляли
Ха, ха, ха

2024.09.16 | 13:58

3
Над 15 000 украински фашисти са вече при Бандера! Торят руските полета!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.16 | 13:56

2
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини