Ирландският премиер се срещна със Зеленски в Киев и обяви нова помощ за Украйна

  • 04 септември 2024 14:29

  • 285
  • 9
Ирландският премиер се срещна със Зеленски в Киев и обяви нова помощ за Украйна
© Getty Images

Ирландският министър-председател Саймън Харис пристигна тази сутрин в Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, в момент, когато Ирландия се готви да предостави на Украйна помощ в размер на милиони евро, предадоха ДПА и Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14507

Визитата идва ден, след като в Полтава, на повече от 300 километра североизточно от Киев, две руски ракети поразиха военна тренировъчна база и болница и убиха над 50 души.

На двустранна среща в украинската столица Харис и Зеленски подписаха споразумение за подкрепа и сътрудничество.

Планирано е ирландският премиер да се срещне и с украинския министър-председател Денис Шмигал.

"Исках да видя отблизо и със собствените си очи въздействието на войната върху европейския континент“, заяви Харис.

Над 50 са вече жертвите на днешния руски удар в Полтава

Ирландия ще предостави на Украйна нови 43 милиона евро. От тези средства 36 милиона евро ще бъдат предоставени на партньорски организации чрез фонда за развитие „Ирландска помощ“ ("Irish Aid"), 7 милиона евро към проекти на Европейската инвестиционна банка.

Някои от организациите, към които Ирландия ще изпрати финансиране, са Фондът към ООН за хуманитарна помощ в Украйна, национални украински организации, Върховният комисариат на ООН за бежанците, Фондът на ООН за населението, Световната здравна организация и Червеният кръст.

С този нов пакет помощи общата сума, която Ирландия е предоставила на Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., възлиза на повече от 380 милиона евро, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
285 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
USSR

2024.09.04 | 16:19

9
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Украйна, че се опитва да занижи загубите си във войната с Русия, предава УНИАН. В подкаст на изследователя на изкуствения интелект Лекс Фридман политикът за пореден път заяви, че има планове да сложи край на конфликта, но ще може да ги разкрие само ако спечели президентските избори. "Имам много точен план как да спра Украйна и Русия и имам определена идея – може би не план, но идея – за Китай. Но не мога да ви дам тези планове, защото няма да мога да ги използвам, те ще бъдат много неуспешни. Това е отчасти изненада, нали?“ - заяви Тръмп. Американският политик обвини Украйна, че е предоставила неверни данни за загубите си в тази война. "Ако погледнете разрушенията и сградите, които се унищожават навсякъде, мисля, че тези числа ще бъдат много по-високи. Те лъжат за числата, опитват се да ги подценяват", добави той.
USSR

2024.09.04 | 16:12

8
Руските въоръжени сили поразиха летището в Долгинцево близо до Кривой Рог в Днепропетровска област на Украйна, където в момента на удара е имало МиГ-29 и много безпилотни самолети, съобщи източник за РИА Новости. Удари по украински обекти са регистрирани и на още няколко места, включително Лвов и Суми. "В шест часа сутринта на 4 септември беше ударено летището в Долгинцево край Кривой Рог... На летището имаше голям брой БЛА с реактивни двигатели, а в момента на удара имаше МиГ- 29. Обикновено самолетите излитат при въздушна тревога, но по това време нямаше звук от излитане, но имаше много мощна експлозия“, заяви събеседникът на агенцията. Освен това, според информацията на медията, наскоро в близост до летището са се установили обучаващи се пилоти и техните чуждестранни инструктори. Друг удар е бил нанесен на полигон в Лвовска област. Също така в Суми са регистрирани десет удара. По-рано украинското издание "Зеркало недели" съобщи за експлозии в Кривой Рог. Също така, според украинските медии, експлозии са избухнали през нощта в Киев, Лвов, Ровно и Суми.
USSR

2024.09.04 | 16:07

7
"Сега (въоръжените сили на Украйна) са под ръководството на страни от НАТО и те насърчават изпращането на наемници там. Е, за да развием територията, имаме нужда от центрове за обучение. Там има инструктори от НАТО, които все още се обучават мобилизираните украинци, които биват хващани по улиците и изпращани в центрове за обучение“, заяви той. Според него точно такъв център е унищожен в Полтава. "Една от тези точки наскоро беше подложена на ефективна атака от нашите военни. Това са базите, тренировъчните центрове, полигоните, където се преподават умения за съвременна война“, добави Салдо. Предишната сутрин в Полтава избухнаха две мощни експлозии. Една от целите бе Военният институт за связисти, където са обучавали специалисти по радари и радиоелектронна борба. Украинските въоръжени сили признаха за десетки убити и стотици ранени военнослужещи.
USSR

2024.09.04 | 16:03

3
СподелиРуските войски са нанесли удари по концентрация на техника и въоръжение на украинските въоръжени сили край град Суми, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости. "Унищожени са: седем единици товарна техника, четири единици бойна бронирана техника, девет единици високопроходима техника и до 80 бойци на украинските въоръжени сили“, посочва ведомството. Министерството на отбраната на Русия уточни, че целите са били в района на селището Новие Баси, на седем километра югоизточно от Суми. Агенцията публикува и кадри от ракетния удар. Сутринта в сряда, 4 септември, в Сумска, Хмелницка и Тернополска области на Украйна прозвуча въздушна тревога.

2024.09.04 | 16:06

6
Слава на Русия и България!!!
USSR

2024.09.04 | 15:54

2
Във вторник две руски балистични ракети удариха военен институт и болница в Полтава, убивайки 51 души и ранявайки 271. Атаката разкри недостатъците в системите за противовъздушна отбрана, които правят Украйна уязвима за руски удари, както и недостатъците на украинската армия, която не успя да защити по-добре учебния център. Както пише The ​​Wall Street Journal новината за нападението срещу института предизвика гняв в Украйна. Украинските сухопътни сили обявиха разследване "дали институцията е била правилно управлявана в условията на постоянна ракетна заплаха от врага“.

2024.09.04 | 16:06

5
Слава на Русия и България!!!
Ха, ха, ха

2024.09.04 | 16:05

4
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е БЕЗОБИДЕН БЕЗРАБОТЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ГЕЙ, КОЙТО Е ДУХАЛ НА ЦИГАНИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. Коментар 1 е на идиота!
Ukraina55

2024.09.04 | 15:05

1
Ирландия изпраща воедната групировка Ира да нанася тежки поражения на руската измет насрана и да отворят Таини коридори за вкарване на Бони отряди във Русия които да нанасят тежки поражения на руските лаина във руска територия ха ха ха.

Добави коментар

Водещи новини