Смъртоносни руски удари в Лвов и в Полтава отнеха живота на 60 души за два дни

  • 04 септември 2024 14:23

  • 494
  • 12
Смъртоносни руски удари в Лвов и в Полтава отнеха живота на 60 души за два дни
© gettyimages

Руски ракетен обстрел по западния град Лвов отне живота днес на 7 души, сред които и 3 деца. Ранените са 53 души, според регионалната военна администрация, обобщава Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14507

Над 50 сгради в центъра на Лвов са повредени при удара, като сред тях има и две училища и две болнични заведения, според украинското министерство на културата.

Сградите в центъра на Лвов са покрити със сажди, виждат се  овъглени коли, отломки са осеяли улиците, разказва журналист на Франс прес.

Белязан от полското и от австро-унгарското си наследство, Лвов има исторически център, който попада в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Най-малко седем ценни откъм архитектурен план сгради са пострадали при днешния руски удар, според ръководителя на военната администрация на Лвов Максим Козитски.

Лвов е на близо 1000 километра от фронта и беше относително пощаден от руските ракети в сравнение с градовете в Източна, Южна и Централна Украйна, но си остава периодично мишена на атаки.

Нападението в Лвов последва удар нанесен тази нощ по родния град на украинския президент Володимир Зеленски - Кривой Рог. В него бяха ранени 5 души.

Най-малко 53 души бяха убити и близо 300 души бяха ранени в удар с две руски балистични ракети по военен институт в централния украински град Полтава вчера.

Според украинския президент Володимир Зеленски този удар е засегнал Института за комуникации, който от 60-те години подготвя военни телекомуникационни специалисти.

Руската армия заяви, че е поразила тренировъчен военен център, в който под чужди инструктори били обучавани военни комуникационни специалисти и специалисти по водене на електронна война, пише БТА.

Майка и трите ѝ дъщери са загинали при руските удари в Лвов

Украински блогъри и ръководни кадри реагираха гневно на това нападение и обвиниха военното командване, че е допуснало толкова много военни да се струпат на едно място, превръщайки ги в лесна мишена за Москва. Зеленски нареди пълно и бързо разследване на обстоятелствата, позволили този удар да се осъществи.

Украинският президент също така разкритикува терористичните руски атаки и призова още веднъж западните страни да доставят на неговата страна повече военни средства, за да се сложи край на този терор.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
494 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Nazi SS

2024.09.04 | 16:37

12
Приближен на Кремал каза че украински ракети и дронове са взривили руски магазин за храна и има 1000 ранени руски лаина ха ха ха.
Ukraina55

2024.09.04 | 16:35

11
Смъртоносни украински удари по Москва отне живота на 200 избити руски лаина ха ха ха.
USSR

2024.09.04 | 16:20

10
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Украйна, че се опитва да занижи загубите си във войната с Русия, предава УНИАН. В подкаст на изследователя на изкуствения интелект Лекс Фридман политикът за пореден път заяви, че има планове да сложи край на конфликта, но ще може да ги разкрие само ако спечели президентските избори. "Имам много точен план как да спра Украйна и Русия и имам определена идея – може би не план, но идея – за Китай. Но не мога да ви дам тези планове, защото няма да мога да ги използвам, те ще бъдат много неуспешни. Това е отчасти изненада, нали?“ - заяви Тръмп. Американският политик обвини Украйна, че е предоставила неверни данни за загубите си в тази война. "Ако погледнете разрушенията и сградите, които се унищожават навсякъде, мисля, че тези числа ще бъдат много по-високи. Те лъжат за числата, опитват се да ги подценяват", добави той.
USSR

2024.09.04 | 16:12

9
Руските въоръжени сили поразиха летището в Долгинцево близо до Кривой Рог в Днепропетровска област на Украйна, където в момента на удара е имало МиГ-29 и много безпилотни самолети, съобщи източник за РИА Новости. Удари по украински обекти са регистрирани и на още няколко места, включително Лвов и Суми. "В шест часа сутринта на 4 септември беше ударено летището в Долгинцево край Кривой Рог... На летището имаше голям брой БЛА с реактивни двигатели, а в момента на удара имаше МиГ- 29. Обикновено самолетите излитат при въздушна тревога, но по това време нямаше звук от излитане, но имаше много мощна експлозия“, заяви събеседникът на агенцията. Освен това, според информацията на медията, наскоро в близост до летището са се установили обучаващи се пилоти и техните чуждестранни инструктори. Друг удар е бил нанесен на полигон в Лвовска област. Също така в Суми са регистрирани десет удара. По-рано украинското издание "Зеркало недели" съобщи за експлозии в Кривой Рог. Също така, според украинските медии, експлозии са избухнали през нощта в Киев, Лвов, Ровно и Суми.
USSR

2024.09.04 | 16:08

8
"Сега (въоръжените сили на Украйна) са под ръководството на страни от НАТО и те насърчават изпращането на наемници там. Е, за да развием територията, имаме нужда от центрове за обучение. Там има инструктори от НАТО, които все още се обучават мобилизираните украинци, които биват хващани по улиците и изпращани в центрове за обучение“, заяви той. Според него точно такъв център е унищожен в Полтава. "Една от тези точки наскоро беше подложена на ефективна атака от нашите военни. Това са базите, тренировъчните центрове, полигоните, където се преподават умения за съвременна война“, добави Салдо. Предишната сутрин в Полтава избухнаха две мощни експлозии. Една от целите бе Военният институт за связисти, където са обучавали специалисти по радари и радиоелектронна борба. Украинските въоръжени сили признаха за десетки убити и стотици ранени военнослужещи.
USSR

2024.09.04 | 16:03

7
СподелиРуските войски са нанесли удари по концентрация на техника и въоръжение на украинските въоръжени сили край град Суми, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости. "Унищожени са: седем единици товарна техника, четири единици бойна бронирана техника, девет единици високопроходима техника и до 80 бойци на украинските въоръжени сили“, посочва ведомството. Министерството на отбраната на Русия уточни, че целите са били в района на селището Новие Баси, на седем километра югоизточно от Суми. Агенцията публикува и кадри от ракетния удар. Сутринта в сряда, 4 септември, в Сумска, Хмелницка и Тернополска области на Украйна прозвуча въздушна тревога.
USSR

2024.09.04 | 15:56

6
Във вторник две руски балистични ракети удариха военен институт и болница в Полтава, убивайки 51 души и ранявайки 271. Атаката разкри недостатъците в системите за противовъздушна отбрана, които правят Украйна уязвима за руски удари, както и недостатъците на украинската армия, която не успя да защити по-добре учебния център. Както пише The ​​Wall Street Journal новината за нападението срещу института предизвика гняв в Украйна. Украинските сухопътни сили обявиха разследване "дали институцията е била правилно управлявана в условията на постоянна ракетна заплаха от врага“.
Nazi SS

2024.09.04 | 14:43

2
САЩ казаха че разрешават на украинците да използват тяхни ракети навътре във руските насрани територии и да причиняват разрошения ха ха ха.

2024.09.04 | 15:05

5
На теб ли го казаха?
Ukraina55

2024.09.04 | 14:42

1
Смъртоносни украински удари по Москва отне живота на 100 руски лаина ха ха ха.

2024.09.04 | 15:04

4
Лекувай се
БАНКАИНСКО ПУХКАВО АН,у,с4,е

2024.09.04 | 14:58

3
ПРО СИА умре

Добави коментар

Водещи новини