Европейската комисия разследва "Газпром"

  • 05 септември 2012 07:53

  • 635
  • 0
Европейската комисия разследва "Газпром"
©

Европейската комисия разследва дали руската компания "Газпром" не затруднява конкуренцията на газовите пазари на Централна и Източна Европа. Комисията подозира компанията в злоупотреба с доминантната й позиция, като миналата година вече проведе проверки в газови фирми в няколко страни, включително България.

Експертите на Европейската комисия разследват руския производител и доставчик на природен газ по три линии. Първо, дали "Газпром" не е разделила газовите пазари, като по този начин пречи на свободното движение на газ в страните от Европейския съюз. Второто подозрение е, че компанията може да е предотвратила диверсификацията в снабдяването с газ. Третата причина, заради която се разследва фирмата, е, че тя може да е наложила на клиентите си нечестни цени, като е обвързала цената на газа с цената на петрола.

Ако някое от тези подозрения е вярно, може да се окаже, че е ограничена конкуренцията, а това да доведе до повишаване на цените и влошаване сигурността на доставките.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, коментира в сутрешния блок на БНТ, че отдавна Русия вече не е лидер в доставките на газ в света, а това място вече се заема от САЩ.

"Аз съм скептичен относно тази битка, защото компанията кореспондира с най-добрите адвокатски кантори в света, но тя е полезна", категоричен е Тасев.

Последвайте канала на

635 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини