"Грийнпийс" атакува кораб на „Газпром” в Печорско море

  • 27 август 2012 13:39

  • 956
  • 0
"Грийнпийс" атакува кораб на „Газпром” в Печорско море
©

Активисти на „Грийнпийс” са закачили надуваемата си лодка за котвата на руски кораб, откарващ работниците към платформата „Приразломная” на „Газпром” в Печорско море, съобщава БТВ, позовавайки се на АФП.

Това е второто нападение на природозащитниците в знак на протест срещу плановете на руската компания за добив на петрол в района. Преди три дни изпълнителният директор на международната екологична организация Куми Найду заедно с още петима активисти „превзеха” платформата „Приразломная”.

„Активистите са завързали лодката си за котвата на пътническия кораб „Анна Акхматова”, се казва в изявлението на „Грийнпийс”.

От платформата са поискали помощ от руските гранични служби, но от там не са реагирали веднага. Все още няма официална реакция от страна на "Газпром".

Както петъчната, така и тази акция на природозащитниците е мотивирана от остарелите планове за действие на „Газпром” в случай на петролен разлив или друга извънредна ситуация, което може да нанесе мащабни щети на екологичното равновесие в района на Северния полюс.

„Газпром” ще може да произвежда до седем милиона тона петрол годишно от първата подобна руска платформа.

Планира се след сондиране петролът първо да се обработва и чак тогава да се поставя в танкери. Тази операция досега никога не е извършвана в толкова негостоприемна среда, коментира АФП.

Притесненията са, че през по-голямата част от годината платформата се намира в лед и трябва да се работи внимателно заради температурите до под 50 градуса.

Последвайте канала на

956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини