Близо хиляда подкрепиха Юлия Тимошенко

  • 24 август 2012 13:36

  • 484
  • 0
Близо хиляда подкрепиха Юлия Тимошенко
©

Украйна чества днес своя национален празник - Деня на независимостта.  По този повод близо хиляда души излязоха днес в Киев на демонстрация в подкрепа на бившия премиер Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и, излежаваща седемгодишна присъда за злоупотреба с власт, предаде АФП.

"Освободете Юлия!", скандираха демонстрантите в центъра на украинската столица. Мнозина носеха тениски със същия текст на английски. Шествието бе организирано от основната опозиционна коалиция в страната по случай годишнината от обявяването на украинската независимост на 24 август 1991 г. Протестиращите носеха знамена в бяло - цвета на опозиционната коалиция, включваща партията на Тимошенко и тази на бившия председател на парламента Арсений Яценюк, а също и плакати с призив за оставка на украинския президент Виктор Янукович.

Украинският касационен съд започна миналата седмица да гледа жалбата на Юлия Тимошенко срещу наложената й присъда, след като бе отлагал делото три пъти от средата на май. Поставена под стража през август миналата година, бившата премиерка бе осъдена през октовмри на 7 години затвор за сключване на газов договор с Русия, признат впоследствие за неизгоден за Украйна.

Икона на "оранжевата революция" от 2004 г., Тимошенко винаги е критикувала процеса като лично отмъщение на Янукович, избран за държавен глава през 2010 г. Случаят предизвика остра криза в отношенията между Киев и Запада, който съзира в него политически мотиви и настоява опозиционерката да бъде освободена.

Последвайте канала на

БТА
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини