Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови

  • 19 декември 2023 09:22

  • 1107
  • 5
Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Япония смята позицията на Русия, че "териториалният спор" за южната част на Курилските острови е уреден, за несправедлива и неприемлива. Това заяви японският главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши, цитиран от ТАСС.

Изказването му беше по повод дкоментар на руския външен министър Сергей Лавров.

"Териториалният въпрос не е решен от Япония и Русия и затова имаше преговори за мирен договор", подчерта той и отбеляза, че причината за прекратяването на преговорите за мирен договор не са антируските санкции, а действията на Москва срещу Киев.

Месец след началото на специалната военна операция в Украйна, "през ​​март 2022 г. Русия едностранно обяви, че не възнамерява да продължава преговорите за мирен договор с Япония заради санкциите на Япония срещу Русия", посочи Хаяши. "Смятаме позицията на Русия да се опитва да прехвърли вината върху Япония, за изключително несправедлива. Това е абсолютно неприемливо", категоричен бе той.

По негови думи двустранните отношения са "в трудна ситуация" и не може да се каже нищо конкретно за консултациите по мирния договор.

Путин обеща да направи Русия "суверенна сила"

Последвайте канала на

Калина Христова
1107 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.12.21 | 01:43

5
Путака се напикава здраво в леглото всяка нощ, а в понеделник, сряда и петък също се насира обилно!
Ukraina55

2023.12.20 | 14:53

4
Тоя лайнар Путин ако скочи на Япония ще бъде размазан за няколко дена ха ха ха.Япония е наи напреднало технологическа държава във света по оръжия и технологии които дори Русия няма и не е виждала такива технологии.
Гост

2023.12.19 | 12:41

3
А Аляска?

2023.12.19 | 10:38

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
рашистката педерация

2023.12.19 | 09:31

1
е жалък крадец на територии, които после превръща в пустиня. Северна Осетия, Абхазия, окупирана Украйна, Сахалин...

Добави коментар

Водещи новини