Путин с мерки срещу високите цени на горивата в Русия

  • 05 октомври 2023 13:25

  • 877
  • 2
Путин с мерки срещу високите цени на горивата в Русия
©
Слушай новината Слушай новината

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 нареди на правителството да предостави държавни средства за осигуряване на гладък отоплителен сезон, включително въвеждането на регулирани цени на мазута, доставян за битово отопление в някои региони, предава Ройтерс.

Русия се бори с недостиг и високи цени на горивата през последния месец. Мазутът е много търсен в Арктика и други региони, които са в очакване на тежка зима.

В документа, публикуван на уебсайта на Кремъл, се казва, че правителството ще предостави средства на Мурманск и други арктически региони, за да се подготвят за отоплителния сезон 2023/2024 г., както и за "въвеждане на регулиране на цените на мазута, доставян за отоплителния сезон".

Въпреки че е един от най-големите производители на петрол в света, Русия страда от високи вътрешни цени и недостиг на бензин и дизел през последните месеци, тъй като високите експортни цени правят изгодно за рафинериите да продават продуктите си в чужбина.

На 21 септември Русия въведе забрана за износ на горива, за да се бори с високите цени на бензина и дизела, както и с недостига на гориво по време на сезона на прибиране на реколтата. Не е обявена времева рамка за премахване на ограниченията.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, също каза пред репортери, че ще бъдат разгледани други мерки за гарантиране на стабилността на пазара на горива, след като забраната бъде премахната.

"Правителството вече многократно отбеляза... че тук няма краен срок, забраната ще продължи да действа, ако е необходимо. След като вече няма нужда от това, ще се обмислят други мерки", каза той.

Правителството обмисля вдигане на експортните мита за прекупвачите и въвеждане на експортни квоти, подобно на мерките при продажбата на торове.

Путин може да се кандидатира на изборите в Русия през 2024 г.

След въвеждането на забраната цените на дизела на едро на местната борса са паднали с 21%, докато цените на бензина са намалели с 10%.

Това все още не е повлияло в същия мащаб на цените на дребно, като руският вицепремиер Александър Новак каза, че забраната е започнала да дава положителни резултати.

Федералната антимонополна служба (ФАС) заяви в четвъртък, че е изпратила инструкции до петролните компании, нареждайки им да намалят цените на петролните продукти.

"При липса на мерки, предприети от организации, ФАС ще ги счита за признаци на нарушение на антимонополното законодателство", се казва в изявление.

Последвайте канала на

Калина Христова
877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.05 | 19:57

2
Държавата бензиноколонка остана без бензин. Руский мир. Говнояди.

2023.10.05 | 15:18

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини