Украйна очаква още 12 товарни кораба в черноморските си пристанища

  • 04 октомври 2023 13:20

  • 904
  • 0
Украйна очаква още 12 товарни кораба в черноморските си пристанища
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Украинският военноморски флот заяви днес, че още 12 товарни кораба са готови да влязат в новосъздадения транспортен коридор в Черно море, който води към украински пристанища, на фона на засилването на усилията на Киев да се противопостави на практическата руска блокада на жизненоважния украински морски износ, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14006

Русия, която притежава много по-мощен и по-голям военноморски флот в Черно море, този юли се изтегли от сделка, която позволяваше на Украйна да изпраща хранителни продукти през своя традиционен основен транспортен коридор. В отговор на това Украйна създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и оттогава вече няколко кораба напуснаха нейните черноморски пристанища.

Три товарни кораба напуснаха украинските черноморски пристанища

"Общо има 12 (кораба - бел. ред.) за влизане в новия коридор и 10 – за излизане. Това е към момента", заяви на онлайн брифинг говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук.

Изнесената от него информация изглежда показва увеличение в броя на корабите, за които се очаква да използват коридора, въпреки че Плетенчук не уточни кога се очаква те да отплават, посочва Ройтерс.

Той каза още, че украинските отбранителни сили правят всичко възможно, за да осигурят безопасността на цивилните кораби в техните териториални води и че те след това преминават през териториалните води на Румъния, България и Турция, които са членки на НАТО.

Последвайте канала на

Калина Христова
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини