ООН: Русия е измъчвала някои украински жертви до смърт

  • 25 септември 2023 16:14

  • 1626
  • 4
ООН: Русия е измъчвала някои украински жертви до смърт
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Руските методи на изтезание в окупираните части на Украйна са толкова брутални, че някои от жертвите са били измъчвани до смърт, съобщи днес разследващият орган на ООН, цитиран от Ройтерс.

Ерик Моус, председател на Комисията по проучвания за Украйна, каза пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, че екипът му "е събрал още доказателства, които сочат, че методите на изтезание от страна на руските въоръжени сили в зоните под техен контрол са широко разпространени и системни".

"В някои случаи изтезанията са извършвани с такава бруталност, че причинили смъртта на жертвата", каза той.

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

Комисията на Моус посети части на Украйна, които преди са били под контрола на руските сили, като например Херсонска и Запорожка област, и е открила, че изтезанията са били извършвани основно в центрове за задържане, управлявани от руските власти. По-рано комисията съобщи, че нарушенията на руските сили в Украйна, включително и изтезанията, може да се разглеждат като престъпления срещу човечеството.

Русия отрича да е извършвала зверства или да взима под прицела си мирните жители в Украйна. Москва получи възможност да отговори на твърденията по време на изслушването в съвета, но в него не участваше руски представител.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1626 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.25 | 23:14

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Рашо

2023.09.25 | 16:46

3
А Украйна въопще не е правила такива неща. Те са разстреляали пленниците, за да не се мъчат.

2023.09.25 | 16:41

2
Да го духат укрите,дано путлериста ги изтре,би до крак.

Добави коментар

Водещи новини