Руски съд осъди на 13 г. затвор войник, обвинен в дезертьорство

  • 15 септември 2023 16:04

  • 805
  • 0
Руски съд осъди на 13 г. затвор войник, обвинен в дезертьорство
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Руски съд осъди на 13 години години затвор в наказателна колония при строг режим войник, обвинен в това, че е напуснал военната си част, за да не участва в бойните действия в Украйна, в разгара на войната с Киев, предаде Франс прес.

В публикувано днес изявление военният съд на град Южносахалинск, разположен на остров Сахалин в Далечния изток, посочва, че обвиняемият е признат за виновен в дезертьорство при утежняващи обстоятелства, тъй като то е извършено по време на военна мобилизация.

Според съда войникът Максим Кочетков не се е явил в поделението си на 10 май, "за да не изпълни военните си задължения“, "да не бъде изпратен в зоната за специална военна операция“ в Украйна и "да се отдаде на безделие“.

След като дезертира от частта си на остров Сахалин, той се укрива два месеца в региона, преди да бъде арестуван от полицията на 9 юли, съобщи съдът.

Мъжът беше осъден на 9 години затвор за дезертьорство, но присъдата му беше увеличена на 13 години, тъй като той вече е имал условна присъда, постановена през февруари, за това, че е напуснал поделението си без разрешение.

Вкарват в затвора руски офицер, несъгласен с инвазията в Украйна

През последните месеци руското правосъдие често осъжда на затвор войници, обвинени в дезертьорство, посочва АФП.

През септември 2022 г. руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 нареди военна мобилизация заради неуспехите на Москва на украинския фронт, което доведе до бягството на стотици хиляди мъже от Русия, опасяващи се, че ще бъдат мобилизирани.

От пролетта, за да се избегнат брожения сред населението, руската армия провежда много активна кампания за набиране на доброволци, обещавайки атрактивни заплати и социални придобивки на онези, които отидат да воюват в Украйна.

Междувременно руската прокуратура в окупираната част на украинската Донецка област, цитирана от агенция РИА Новости, съобщи днес за осъждането на 28-годишен украински войник от батальон "Азов" на 26 години затвор в наказателна колония при строг режим, по обвинения в убийството на двама жители на Мариупол през пролетта на 2022 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини