Москва експулсира двама дипломати на САЩ, работили с арестуван за шпионаж руски гражданин

  • 14 септември 2023 17:28

  • 899
  • 3
Москва експулсира двама дипломати на САЩ, работили с арестуван за шпионаж руски гражданин
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русия заяви днес, че експулсира двама американски дипломати, обвинени, че са работили с руски гражданин, обвинен в сътрудничество с чужда държава, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12789

Руското външно министерство съобщи в изявление, че е извикало американската посланичка Лин Трейси и я е уведомило, че първият секретар Джефри Силин и вторият секретар Дейвид Бърнстейн трябва да напуснат Русия в срок от седем дни.

"Посочените лица са извършвали незаконна дейност, поддържали са контакт с руския гражданин Р. Шонов, обвинен в "поверително сътрудничество" с чужда държава", съобщи министерството.

Роберт Шонов, руски гражданин, е бил нает от Генералното консулство на САЩ в град Владивосток в продължение на повече от 25 години, докато през 2021 г. Русия не нареди прекратяване на работата на местния персонал на американската мисия.

През август Вашингтон обвини Москва, че се опитва да сплашва и тормози американски служители, след като руски държавни медии съобщиха, че Шонов е бил обвинен от службите за сигурност в събиране за Вашингтон на информация за войната в Украйна и други въпроси.

Агенция ТАСС цитира службата за сигурност ФСБ, че Шонов е предавал информация на американските служби за сигурност за това как руската кампания за наборна военна служба оказва влияние върху политическото недоволство преди президентските избори в Русия през 2024 г.

ФСБ заяви, че планира да разпита служители на посолството на САЩ, които са били в контакт с Шонов. Той е в ареста от май насам.

Руското министерство на външните работи заяви, че на Шонов е било плащано за изпълнение на задачи, насочени към нанасяне на вреда на националната сигурност на Русия и че на всякаква намеса на посолството на САЩ във вътрешните работи на страната ще бъде сложен край.

По-рано ФСБ разпространи видеозапис от разпита на Роберт Шонов, по време на който той се признава за виновен, че е събирал данни срещу заплащане за хода на специална военна операция по нареждане на дипломатите от политическия отдел на американското посолство - Силин и Бърнстейн.

Американец от руски произход е арестуван в Русия за шпионаж

Последвайте канала на

Валери Зайцев
899 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ukraina55

2023.09.15 | 09:00

3
Знаеш ли пък как им пука на американските дипломати че русия ги гони вопще неги интересува,имат си пари иматси бизнес а руската измет няма нищо само бълхи и мизерия и нямат парии ха ха ха.Неим дреме на американските посланици че русия ги гони ха ха ха.
Слава Украйна

2023.09.14 | 23:31

2
Русия е инфекциозно заболяване, способно да разболее планетата Земя
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.14 | 17:59

1
ИБА ЖАЛКАРИТЕ, СЛУЖИТЕЛ НА ПОСОЛСТВО СЪС СТАЖ 25 ГОДИНИ Е БИЛ "ШПИОНИН".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини