Риши Сунак: Русия е взела на прицел цивилен товарен кораб в Черно море

  • 11 септември 2023 21:40

  • 6525
  • 0
Риши Сунак: Русия е взела на прицел цивилен товарен кораб в Черно море
© Getty (архив)

Британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, заяви днес, че на 24 август руските въоръжени сили са взели на прицел с множество ракети цивилен товарен кораб в Черно море, като се позова на разсекретена разузнавателна информация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13916

"Благодарение на разсекретена разузнавателна информация знаем, че на 24 август руските въоръжени сили са взели на прицел с множество ракети цивилен товарен кораб в Черно море", каза министър-председателят на Обединеното кралство, докато информираше британския парламент за участието си в срещата на върха на Г-20 в Делхи.

Откакто през юли Русия се изтегли от сключената с посредничеството на ООН черноморска зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърното си, Киев започна да обвинява Москва в заплашване на цивилни кораби в Черно море. САЩ и Великобритания тогава предупредиха, че Русия може да разшири обхвата на нападенията си срещу украински зърнени съоръжения и да започне да напада цивилни кораби в Черно море.

Корабът, който на 24 август, е бил взет на прицел от руските сили, е плавал под либерийски флаг и е бил на котва на пристанището в Одеса в момент на обстрел. Според данни на британското външно министерство става дума за атака с ракети от типа "Калибър", изстреляни от руски военен кораб и унищожени от украинските сили.

"Въпреки неуспеха тази атака е ясна демонстрация на повтарящите се опити на Русия да задуши украинската икономика и е илюстрация на незачитането от страна на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на живота на цивилните и на интересите на страните от Африка, Азия и Близкия изток", заявиха от дипломатическата централа в Лондон.

Генералният секретар на ООН предложи на Москва смекчаване на санкциите в замяна на спасяване на зърнената сделка

"Тези атаки показват до каква степен Путин е отчаян", отбелязва британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран в изявлението на външното министерство.

Според Лондон руските атаки по пристанищна и складова инфраструктура на Украйна са унищожили от юли насам 280 000 тона зърнени култури, което е повече, отколкото Русия обеща да даде на африканските страни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6525 0

Свързани новини

Водещи новини