Кондолиза Райс: Путин е шокиран от начина, по който Западът реагира на войната в Украйна

  • 10 септември 2023 09:47

  • 3743
  • 33
Кондолиза Райс: Путин е шокиран от начина, по който Западът реагира на войната в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бившият ръководител на Държавния департамент на САЩ Кондолиза Райс заявява в интервю за програмата BBC Newsnight, че след президентските избори през 2024 г. американската администрация ще продължи да подкрепя Украйна, независимо кой ще бъде следващият обитател на Белия дом.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

Припомняме, че Кондолиза Райс ръководи американската дипломация по време на втория мандат на президента Джордж У. Буш, от 2005 г. до 2009 година.

Днес, тя е ръководител на Института "Хувър за изследване на войната, революцията и мира" в Станфордския университет, и споделя личните си впечатления от президента Путин и обяснява причините за колебанието на Запада да наложи санкции на Москва заради нахлуването в Грузия през 2008 година.

Кой е виновен за Грузия?

В интервюто за BBC Newsnight Райс трябва да отговори на въпроса дали приема, че Вашингтон носи морална отговорност за онова, което мнозина смятат за недостатъчен дипломатически отговор на руската инвазия в Грузия по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година.

По онова време именно Райс оглавява американската дипломация.

Според застъпващите подобна гледна точка именно слабата реакция на Запада срещу агресията, проявена от Русия спрямо Грузия, насърчила Путин през 2014 г. да реши да анексира Крим и да започне въоръжен конфликт в Донбас.

И след като нарушението на международните норми в Грузия остана на практика ненаказано, осем години по-късно, през 2022 г., той започна пълномащабна операция в Украйна.

"Ако Украйна беше член на НАТО, Путин вероятно нямаше да се реши на подобен ход?" - попита журналистът от BBC Newsnight.

Контекст

В отговор Райс му припомни, че през 2008 г. световната финансова криза беше в разгара си, което усложни ситуацията с хипотетичното въвеждане на по-сериозни икономически санкции.

По думите й американската администрация е щяла да бъде много щастлива, ако е можела да предостави по-сериозна помощ на Грузия, но реалността е била друга и тя не е имала подобна възможност.

Що се отнася до анексирането на Крим и започването на военни действия в Донбас, Райс обърна внимание, че още тогава в американската администрация се заговорило, че бъдещето на Украйна е в НАТО и именно в тази посока трябвало да се работи.

"Може би беше грешка създаването на "неутрална зона", която беше за сметка на украинска територия", призна Кондолиза Райс.

Путин гласува онлайн на регионалните избори

След това добави: "Но трябва да призная, че в настоящата ситуация отговорът, който Путин получи от Запада - реакцията на неговата пълномащабна инвазия - най-вероятно го е шокирал. Защото този път и Америка, и Европа отговориха по много категоричен начин."

"Наистина смятам, че Путин остана шокиран", повтори Райс.

След това тя продължи да коментира поведението на Путин, уточнявайки, че той мисли в понятията на империята.

Твърденията му, че НАТО уж е заплаха за Русия, само прикриват истинската цел на Кремъл.

Според бившия държавен секретар Путин вижда своята историческа роля във възстановяването на Руската - или по-скоро на Съветската империя.

"През годините имах възможност добре да го опозная", продължава Райс. Той бе винаги заобиколен от хора -достатъчно силни фигури, които, когато говорят с него, му казват истината.

"Но около него имаше други хора", продължава Райс, като уточнява, че сега тези "други хора" са единствените, които са останали.

"Това са безропотни изпълнители. Путин прекара пандемията в общуване с "модерни Распутиновци", които нашепваха на руския президент за наследството, което трябва да остави, за неговата предопределена и историческа роля, която е да възстанови или да изгради наново Руската империя.

"И в един момент той просто беше заслепен от илюзията за величие. И накрая загуби способността да си дава сметка за последствията от действията си."

Три варианта с един изход

В отговор на въпрос колко дълго ще продължи американската подкрепа за Украйна, Кондолиза Райс изрази увереност, че помощта на САЩ за Киев със сигурност няма да спре, след като станат ясни резултатите от президентските избори през 2024 година.

"Който и да заеме поста президент на Съединените щати - сега или в бъдеще - може да се опита да използва аргумента - американците се умориха от глобалните конфликти и заради това нека някой друг да направи това - да подкрепи Украйна!" - посочи Райс.

Тя обаче добави, че нейният народ винаги се е справял със задачите си - и през Първата световна война, и през Втората, и след терористичните атаки от 11 септември, и сега в Украйна.

Тя коментира и че по отношение на войната в Украйна републиканците са разделени на три основни лагера.

В първата група много силно подкрепят Украйна и аргументът им е, че е в интерес на Америка да гарантира, че там агресията на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 няма да завърши с неговата победа.

Във втория лагер са хора, които не са много сигурни коя позиция да заемат и настояват да видят по-убедителни доказателства от Украйна, че американските пари се харчат по предназначение. Тази група обаче дори и не си и помисля да подкрепи Киев.

И накрая - в третия лагер са гласовете на изолационистите.

Според Кондозила Райс обаче, който и да стане президент на Съединените щати, бързо ще си даде сметка, че изолационизмът е несигурна позиция, при която и американската дипломация, и светът около САЩ, могат да рухнат.

Ето защо бившият държавен секретар смята, че всеки президент на САЩ, който заеме подобна изолационистка позиция, ще бъде много непопулярен сред американските граждани.

Други теми, засегнати в интервюто по BBC Newsnight

Освен за войната в Украйна, Райс бе питана и за виждането й за конфликта на Пекин с Тайван - основен препъникамък в отношенията между САЩ и Китай от десетилетия.

Китай смята Тайван за своя територия, но Тайван е под закрилата на Съединените щати - нещо, което според много наблюдатели, е единствената причина Китай да не нахлуе на острова.

Според Кондолиза Райс Китай успешно е използвал уникалните си позиции на световния пазар, за да засили военния си потенциал.

"Си Дзинпин дойде на власт с обещания да изпревари икономиката на САЩ като световен лидер в технологиите", припомни дипломатът и добави, че другото нещо, което е направил Пекин, било да заеме по-твърда позиция спрямо съседите си в Южнокитайско море.

"Разбира се, поведението на Пекин предизвика съответната реакция", обясни тя и добави: "Това не е Китай, който познавахме преди". И в резултат на това отношенията между САЩ и Китай също се променили и станали по-различни от преди.

На въпрос колко е вероятно тайванският конфликт да ескалира при пряката конфронтация между Китай и САЩ, Райс отговори, че подобен сценарий все още е напълно възможен.

"За да се избегне подобен конфликт, е необходимо да се гарантира, че Тайван е достатъчно добре подготвен в сферата на отбраната, за да може, с помощта на САЩ, да отговори на китайската агресия в региона", посочи Райс.

Според нея именно така ще може да се обясни на Китай, че конфликтът в Тайванския пролив не е от полза за никого.

Голямото постижение на Кондолиза Райс

Кондолиза Райс, която през 2005 г. стана втората жена (след Мадлин Олбрайт) и първата чернокожа жена, начело на Държавния департамент на САЩ, влиза в политиката от катедрата по политически науки в Станфордския университет.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. президентът Джордж Х. У. Буш я кани за съветник по въпросите за Източна Европа. В това си качество тя представлява САЩ по време на преговорите около обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз.

Според някои източници, когато Буш-старши представя Кондолиза Райс на Михаил Горбачов през декември 1989 г., той му споделя:

"Това е Кондолиза Райс. Всичко, което знам за Съветския съюз, го знам от нея".

Последвайте канала на

Калина Христова
3743 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Емѝ...

2023.09.10 | 14:27

29
Кръвожадният пути се превърна в най големият политик- неудачник! Извършва геноцид на два народа- украинци и руснаци! Изживява се като Петър Първи! Шизофреник! Фатално болен мозък!
USSR

2023.09.10 | 23:55

33
Пич,ако не беше превратът 2014 г война нямаше да има.
Емѝ...

2023.09.10 | 19:07

31
ям лайна и после воня тука

2023.09.10 | 16:52

30
Таз черна корва на Боровец каза че БГ.не им трябват повече от 5000000 човека..

2023.09.10 | 14:08

27
Дори ООН разбра , че РУСИЯ печели и се примири ! Римският папа и той ! Само украинските фашаги и българските идиоти управници не са !
психиатър за долния

2023.09.10 | 19:09

32
шизофреник си който живее в измислен свят. кастрация и лоботомия за такива като теб
психиатър за горният

2023.09.10 | 14:23

28
Лечение! Спешно лечение!

2023.09.10 | 13:57

26
Я, гпвнояди не почиватв ли? Толкова ли е паднала копейката, та трябва и почивните дни да дрискате за едната надница?

2023.09.10 | 13:36

25
Шокиран е как при цялата налична информация на запад все още има олигофрени невиждащи настъпващия неолиберастки фашизъм в западния свят

2023.09.10 | 13:34

24
Американците са тъпанари и глупаци ! Нагли лъжци , крадци и страхливци ! Казват ще подкрепяме Украйна колкото и докогато трябва , но ние с РУСИЯ НЯМА да воюваме !!! Украинцииии , МРЕТЕ докато се свършите ! Ние , янките сме гадове !

2023.09.10 | 13:32

22
Съюзът РУСИЯ КИТАЙ е много по - силен от САЩ , НАТО и целокупния Запад ! Краят на западния колониализъм е неизбежен , неотвратим !

2023.09.10 | 13:33

23
Смърт за САЩ !
Ееее

2023.09.10 | 13:25

21
В шок е!!От тъпотата на конди!!
Слава Украйна

2023.09.10 | 10:19

3
Психопата Путин си мислеше, че като заплашва запада със ядрено оръжие запада ще отстъяи!НЕ И ТОЗИ ПЪТ лилипутче! бТози път запада ще играе играта ти ДОКРАЙ! СЛАВА НА УКРАЙНА! ✌️

2023.09.10 | 13:23

20
Пак си счупил дистанционното на вибратора си и е заседнал в мислителницата ти, смръдльо недоправен
Слава Ко.каине

2023.09.10 | 11:49

11
Западащия запад ще играе докрай - демек докато не пукне и последния украинец. Ми щом така е решил запада - така да бъде
Цв

2023.09.10 | 13:18

19
Въх, не думай! И как е шокиран? Вероятно не е очаквал? Ти тъпа ли си?

2023.09.10 | 12:43

18
Американците са тъпанари и глупаци ! Нагли лъжци , крадци и страхливци ! Казват ще подкрепяме Украйна колкото и докогато трябва , но ние с РУСИЯ НЯМА да воюваме !!! Украинцииии , МРЕТЕ докато се свършите ! Ние , янките сме използвачи !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини