МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен

  • 09 септември 2023 06:54

  • 1380
  • 2
МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщиха, че са чули множество експлозии през изминалата седмица. Това е възможен знак за повишена военна активност в региона, която също може да представлява потенциална заплаха за ядрената безопасност и сигурност на обекта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Това каза в петък генералният директор Рафаел Мариано Гроси.

Теч в АЕЦ „Запорожие“, започна спешно студено спиране

Малко повече от година, след като МААЕ установи постоянно присъствие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ), за да помогне за предотвратяване на авария там по време на конфликта в Украйна, цялостната ситуация в съоръжението остава изключително несигурна, каза генералният директор Гроси.

От миналата събота екипът на МААЕ е чул около две дузини експлозии за три дни, последвани от още няколко през последните няколко дни. По самата централа няма щети.

"Докладите, които получавам от нашите експерти, показват, че експлозиите са станали на известно разстояние от Запорожката атомна електроцентрала. Въпреки това оставам дълбоко загрижен за възможните опасности, пред които е изправена централата в този момент на повишено военно напрежение в региона", каза генералният директор Гроси, като отново подчерта важността на това всички страни да се придържат към петте конкретни принципа за защита на ЯЕЦ.

"Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз настоявам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се избегне това", каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1380 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слава Украйна

2023.09.09 | 09:51

2
Избиването на беззащитни цивилни е последният коз с който русия се опитва да демонстрира сила - козът на умиращото зло. Слава Україні

2023.09.09 | 08:01

1
Кажи си че укро фашягите го обстрелват стига сте го увъртвали.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини