Руска ракета не успя да изведе два спътника в орбита

  • 07 август 2012 14:21

  • 2162
  • 0
Руска ракета не успя да изведе два спътника в орбита
©

Неуспешен старт на руска ракета-носител провали извеждането в орбита на два комуникационни спътника на Русия и Индонезия.

Изгубените апарати на стойност милиони долари добавят още едно звено във веригата от провали, които преследват напоследък руската ракетна програма, коментира Reuters.

В съобщението на руската космическа агенция се посочва, че двигателят "Бриз-М" на горната степен на ракетата "Протон-М" се е задействал навреме, но вместо предвидените 18 минути и 5 секунди е работил едва 7 секунди, пише dnevnik.bg.

Руският сателит Экспресс-МД2 и индонезийският Telekom-3 не да достигнали планираната орбитална височина и са изгубени. Telkom-3 е първият спътник, който властите в Джакарта купиха от Москва. Той бе построен от "Информационни сателитни системи - Решетнев", а оборудването бе на италианското поделение на френската Thales Alenia Space. На борда му имаше 42 активни клетки за телекомуникации, които трябваше да отговорят на растящото търсене на сателитни бизнес услуги в многомилионната азиатска държава.

Экспресс-МД2 бе малък сателит, произведен от държавния изследователски център "Хруничев" за Руската компания за спътникови комуникации.

И двата апарата за застраховани, като покритието за руския е малко над 30 млн. евро.

"Практически няма шанс спътниците да се отделят от носителя и да достигнат предвидената орбита", коментира представител на "Роскосмос" пред агенция РИА "Новости". Най-вероятно изстрелването на "Протон" ще бъде замразено до приключване на експертния анализ на провала, допълва той.

От Федералната космическа агенция уточняват още, че спътниците ще се въртят около Земята още няколко години, т.е. са станали космически боклук.

Провалът на изстрелването от космодрума "Байконур" в Казахстан повтаря объркването, заради което миналото лято бе изгубен струващият 265 милиона долара спътник Экспресс AM-4. Това повдига сериозни съмнения в сигурността на носителите "Протон-М". Русия, който извършва около 40% от изстрелването на космически апарати в света, се опитва да възстанови доверието към космическата си индустрия, накърнено и от миналогодишния провал с изстрелването към Марс на сондата "Фобос-Грунт".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини