Започна първата руска лунна мисия

  • 11 август 2023 06:34

  • 864
  • 4
Започна първата руска лунна мисия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От космодрума "Восточний" беше изстреляна ракета носител "Союз-2.1б" с междупланетната станция "Луна-25", съобщи "Интерфакс".

Изстрелването е извършено в 2:10 ч. московско време. В 2:20 ч. горната степен "Фрегат" с лунния спускаем апарат се отдели от третата степен на ракетата носител.

След 1 час и 20 минути горната степен ще отведе апарата по траекторията на полета до Луната и ще се отдели от него.

Според разработчика на "Луна-25", Научно-производственото обединение "Лавочкин". С.А. Научно-производствено обединение "Лавочкин" ("НПО "Лавочкин"), полетът на станцията по редовна програма ще бъде от 4,5 до 5,5 дни.

"След отработване на спирачния импулс "Луна-25" навлиза в кръгова близкополярна орбита на изкуствения спътник на Луната на височина 100 км, работи по нея от три до седем дни, като същевременно се извършват внимателни измервания на траекторията за формиране на орбита преди кацане" - се казва в материалите на "НПО Лавочкин" за изстрелването, пише news.bg.

Русия ще евакуира село заради изстрелването на първата си лунна мисия от половин век

След това ще бъде избрана зоната за кацане - основна или резервна. След анализ на 12 кандидат-района на Южния полюс на Луната, накрая бяха избрани три - основният, разположен северно от кратера Богуславски, и два резервни: югозападно от кратера Манцини и южно от кратера Пентланд-А.

След кацането на апарата ще започне научната работа на "Луна-25" на повърхността, която се очаква да продължи една година.

Според Роскосмос "Луна-25" ще трябва да вземе и анализира почва и да проведе дългосрочни научни изследвания, включително изучаване на горния слой на повърхностния реголит близо до южния полюс на Луната, както и на лунната екзосфера.

Тази лунна мисия ще бъде първата в съвременната история на Русия. Предишната станция, съветската "Луна-24", беше изстреляна през 1976 г.

"Луна-25" е част от руската лунна програма, първата руска лунна мисия, осъществена в НПО "Лавочкин", за изследване и практическо използване на Луната и окололунното пространство чрез автоматични междупланетни станции.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
864 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.08.11 | 10:36

4
Путин напада луната! Да помогнем на лунните украинци!
Президент САЩ е президент на Русия през 1991-годин

2023.08.11 | 10:29

3
Не можете да замазвате Путин през цялото време, Русия не може да се развива без Африка, Китай и Индия поради демографската криза, създадена от геноцида на руския народ и всичко това благодарение на гения на Горбачов, Елцин и Путин
За 8-ми

2023.08.11 | 10:23

2
В СССР всичко се произвеждаше без помощта на Запада, но ционистите го унищожиха.
Ха-ха-ха

2023.08.11 | 10:16

1
Индия трета мисия!!!Велика и могуча Русия перва.

Добави коментар

Водещи новини