Гейзерите на Камчатка се събудиха

  • 03 август 2012 21:41

  • 3113
  • 0
Гейзерите на Камчатка се събудиха
©

На Камчатка „се събуди” уникалният гейзер, съобщи радио "Гласът на Русия", пише klassa.bg.

След пет години спокойствие, в прочутата Долина на гейзерите се активизираха така наречените Котли.

Те представляват рядко хидротермично явление, когато кални котли работят в режима на гейзер. Това чудо на природата затихна през юни 2007 година след мощно свличане в резервата.

Долината на гейзерите прослави Камчатка по целия свят. Това е единственото място на планетата, където на относително малка площ от 7 квадратни километра са представени всички видове термални източници. През 1996 година Долината на гейзерите, която се намира на 160 километра от град Петропавловск-Камчатски, беше включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

На 3 юни 2007 година един гигантски поток с обем от близо 5 милиона кубически метра се свлече върху перлата на Камчатка и погреба под камъните по-голямата част от 200 термални извора. Природата все пак спаси този шедьовър – с течение на годините много от гейзерите се възстановиха. Но Котлите, които дори и не бяха засипани, престанаха да действат. И все пак, в течение на пет години те „събираха сили” и тези дни заработиха наново.

Калният гейзер Котлите представлява съчетание на три вани: две малки – близо 30 сантиметра, и една голяма – 1,5 метра, отделена от тях чрез малка дига. За разлика от обикновените гейзери – кипящи извори, периодично фонтаниращи със смес от вода и пара – Котлите изхвърлят във въздуха кипяща глина. при това височината на изригването на малките котли достига 50 сантиметра, а на големия – три метра. Но далеч не всички успяват да видят това потресаващо зрелище, защото изригването на Котлите става крайно рядко, казва директорът на Кроноцкия биосферен резерват Тихон Шпиленок.

Периодичността на изригването на всеки гейзер е индивидуална и зависи от много фактори, които дори е невъзможно да се изброят. Това са, преди всичко, температурата на въздуха, атмосферното налягане, годишното време, количеството дъждове.

Калните Котли заработиха в режим на гейзер неочаквано аз всички и относително неотдавна – през 1987 година. Днес Котлите отново поразяват многобройните туристи от всички кътчета на планетата, идващи на Камчатка за да усетят „диханието” на Земята. Всички желаещи могат да видя това зрелище – в Долината на гейзерите има монтирани видеокамери, изображението се транслира в Интернет.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини