Пригожин: "Вагнер" за момента не набира наемници, но може да го направи в бъдеще

  • 31 юли 2023 11:08

  • 1213
  • 0
Пригожин: "Вагнер" за момента не набира наемници, но може да го направи в бъдеще
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза в аудио изявление, разпространено днес, че за момента не набира бойци, но е вероятно да започне отново да го прави в бъдеще, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Бъдещето на "Вагнер" и Пригожин остава неясно след краткотрайния му опит за бунт срещу руското министерство на отбраната през юни (24-25 юни - бел. ред), отбелязва световната агенция. Тогава Кремъл обяви, че някои от неговите наемници, които са се сражавали в едни от най-ожесточените битки във войната с Украйна, ще заминат в Беларус.

Въпреки това Пригожин присъства на среща с Владимир Путин 5 дни след бунта и бе заснет миналата седмица в Санкт Петербург, където руският президент беше домакин на срещата на върха "Русия-Африка".

"Днес ние дефинираме следващите си задачи. Без съмнение това са задачи, които ще бъдат изпълнени в името на величието на Русия", казва в съобщението гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин. Посланието е разпространено в "Сива зона", канал от приложението "Телеграм", свързван с ЧВК "Вагнер".

След юнските събития Кремъл заяви, че тези бойци на "Вагнер", които не са участвали в бунта, ще се преместят в редовната руска армия, като подпишат договори с министерството на отбраната.

Очевидно намеквайки за това, в аудио изявлението Пригожин казва, че "за съжаление" някои от неговите бойци са се преместили в други "властови структури", но по думите му възнамеряват да се завърнат при него.

Военен анализатор: Целта на прехвърлянето на "Вагнер" в Беларус е отвличане на вниманието

"Докато не изпитаме нужда от персонал, не планираме набиране на нови хора", казва Пригожин и се обръща към бившите си наемници. "Независимо това ние ще ви бъдем изключително благодарни, ако държите връзка с нас, и в момента, в който родината изпита нужда да създадем нов екип, който да бъде в състояние да защитава интересите на страната ни, ние със сигурност ще започнем набиране на хора", допълва той.

От бунта насам някои бойци на "Вагнер" наистина се пренесоха в Беларус и започнаха да обучават местната армия. В коментари, публикувани миналата седмица, Пригожин каза, че компанията "Вагнер" е готова да увеличи присъствието си в Африка.

Ролята на "Вагнер" на този континент, особено в подкрепа на правителствата на Мали и Централноафриканската република, е повод за безпокойство на Запад. САЩ обвиниха наемническата групировка на Пригожин в масови жестокости и й наложиха санкции, третирайки я за престъпна организация.

Пригожин заяви, че компанията му се съобразява със законите на страните, в които развива дейност. Миналата седмица той приветства военния преврат в западноафриканската държава Нигер и, както се оказа, проправи път за своите бойци, които да въдворят ред там, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини