Зеленски посети разрушената катедрала в Одеса

  • 28 юли 2023 06:50

  • 804
  • 0
Зеленски посети разрушената катедрала в Одеса
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че се търсят системи за противовъздушна отбрана, които да защитят Одеса, региона и цялата южна част на нашата държава от атаките на руските нашественици.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13558

Това съобщи държавният глава във вечерно видеопослание, което записа от разрушения от руснаците храм "Свето Преображение Господне" в Одеса. Според президента той е чул доклад за ликвидирането на последствията от руските удари по града и района.

"Тук, в църквата "Свето Преображение Господне", която Русия се опита да унищожи, се усеща, че нашият народ, нашият дух все още е по-силен. По-силен от руския терор. Ние търсим системи за противовъздушна отбрана, за да защитим Одеса, целия ни юг. Благодаря на всички по света, които вече се присъединиха към тази работа с нас", подчерта Зеленски.

Припомням, че през нощта на 23 юли при атака в Одеса бяха унищожени и повредени редица обекти, включително защитените от ЮНЕСКО.

Зеленски пристигна в Днепър, обсъди ситуацията на фронта с висши военни

Така Спасо-Преображенската катедрала, Домът на учените и редица други сгради и забележителности в историческия център на града получиха значителни щети. Пострадала е и сградата на гръцкото консулство, а при предишни атаки над града и консулството на Китай.

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за катедралата, като Москва хвърли вината и върху ЮНЕСКО. 

Преображенската катедрала, първата и основна православна църква в Одеса, е основана през 1794 г. и разрушена по време на съветското комунистическо управление. Катедралата е възстановена след разпадането на Съветския съюз и е осветена лично от главата на Руската православна църква, патриарх Кирил.

Последвайте канала на

Калина Христова
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини