Москва арестува свой матрос за участие в заговор за украинско нападение на руски боен кораб

  • 27 юли 2023 16:37

  • 1128
  • 0
Москва арестува свой матрос за участие в заговор за украинско нападение на руски боен кораб
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Русия арестува един от своите матроси по улики за участие в заговор за извършването на "терористично нападение" срещу боен кораб от руския Черноморски флот, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

ФСС обяви, че предполагаемият заговор е бил насочен срещу "кораб, въоръжен с високопрецизни оръжия". Щаб-квартирата на руския Черноморски флот е на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Заподозреният е бил "вербуван от украинска разузнавателна служба" и е бил заловен с две самоделни бомби, каза ФСС в своето изявление. Задържаният е заподозрян и в издаване на руски държавни тайни на Украйна.

Според ТАСС Федералната служба за сигурност на Русия е предотвратила опит на украинските спецслужби да организират терориристичен акт на кораба. Руската държавна агенция посочва и общата маса на иззетите експлозиви - един килограм тротилов еквивалент.

Украйна задържа депутат, заподозрян в сътрудничество с Русия

Преди Русия повдигаше по-леки обвинения срещу своите военнослужещи - като за дезертьорство например. Обвиненията срещу този матрос обаче, който може да бъде подведен под отговорност и за тероризъм, държавна измяна, разгласяване на държавни тайни и незаконно притежание на експлозивни вещества, са изключително тежки.

Изявлението на ФСС не дава повече подробности по случая. Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди информацията чрез независим източник.

Междувременно държавните медии в Русия съобщиха по-рано днес, като се позоваха на ФСС, че двама предполагаеми агенти на украинското разузнаване са осъдени за шпионаж от руски съд на 15 години затвор при строг режим в наказателна колония. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини