Русия нанесе масирани удари по цели в Украйна след нападението срещу Кримския мост

  • 18 юли 2023 17:03

  • 4268
  • 0
Русия нанесе масирани удари по цели в Украйна след нападението срещу Кримския мост
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че е ударило военни цели в два пристанищни града в Украйна през нощта, което нарече "масиран ответен удар", ден след нападението срещу Кримския мост, за което Москва обвини Киев, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Руското министерство съобщи, че е нанесло удари по градовете Одеса, където има съоръжение на украинския флот, и Николаев на украинското черноморско крайбрежие.

"Въоръжените сили на Руската федерация извършиха масиран ответен удар през нощта, като използваха прецизни оръжия с морско базиране срещу обекти, където са били подготвяни терористични нападения срещу Руската федерация с използване на плавателни съдове без екипаж," се казва в изявлението на министерството. Ведомството съобщи, че е нанесло удар по кораборемонтен завод край Одеса, където са се произвеждали такива плавателни съдове.

"В допълнение, складови помещения, съхраняващи около 70 000 тона гориво, използвано за снабдяване на украинската военна техника, бяха унищожени" близо до градовете Николаев и Одеса, се казва в изявлението. Според него всички цели са били поразени и унищожени, и като доказателство се посочват пожари и взривове.

Ройтерс не бе в състояние да потвърди тази информация чрез независим източник.

Морски дронове са нанесли ударите срещу Кримския мост

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че шест руски крилати ракети "Калибър", както и над 30 дрона са били свалени, предимно над крайбрежните райони на Одеса и Николаев в южната част на страната.

Мъж и жена загинаха, а 14-годишната им дъщеря бе ранена вчера при украинското нападение, което според Москва е разрушило пътното платно на моста, свързващ Русия с Крим, който през 2014 г. Москва анексира от Украйна.

Киев не е поел отговорност за нападението. Украински медии съобщиха, че украинските служби за сигурност са използвали дронове на военноморските сили, за да атакуват моста, който съвсем наскоро започна да функционира нормално, след като претърпя сериозни щети при подобно нападение през октомври миналата година.

Въоръжените сили на Русия продължават успешното си настъпление в посока на град Купянск, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. По думите му общият напредък на руските войски на фронта е до два километра ширина и един и половина километра дълбочина, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини