Москва крие смъртта на близо 50 000 войници?

  • 10 юли 2023 13:37

  • 1543
  • 0
Москва крие смъртта на близо 50 000 войници?
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо 50 000 руснаци са загинали по време на войната в Украйна, сочи първият независим статистически анализ kа руските жертви.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Две независими руски медии - "Медиазона" и "Медуза", в сътрудничество с научен експерт по статистиката от университета в германския град Тюбинген, са използвали данни от руското правителство, за да хвърлят светлина върху една от най-ревностно пазените тайни на Москва - истинската човешка цена на нашествието в Украйна.

За тази цел те залагат на статистическата стратегия, станала популярна по време на пандемията от КОВИД-19 - т. нар. свръхсмъртност. На базата на удостоверенията за наследници и официалните данни за смъртността се направи извод колко над обичайните смъртни случаи дотогава за мъже, които не са навършили 50 години, са починалите между февруари 2022 (началото на войната в Украйна - бел. ред.) и май 2023 г.

Руски военни започнаха да напускат Запорожката АЕЦ. Подготвят провокация?

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като целта на всяка от страните е да "надпише" жертвите на другата. Досега Русия е признала официално смъртта на малко повече от 6000 бойци. Информациите за военните загуби в руските медии са били цензурирани, твърдят активисти и независими журналисти. Документирането на смъртните случаи се превърна в акт на неподчинение, а тези, които го правеха, ставаха жертви на тормоз или пък бяха подвеждани под наказателна отговорност.

Независимо от тези рискове „Медиазона“ – руската секция на Би Би Си, която работи с мрежа от доброволни сътрудници, използва постове в социалните мрежи и снимки от гробища из цяла Русия, за да изготви база данни от потвърдени смъртни случаи. Към 7 юли от медията са идентифицирали смъртта на 27 423 руски войници.

"Това са единствено войници, чиито имена знаем, и във всеки един от тези случаи смъртта е удостоверена от няколко източника", казва Дмитрий Трешчанин, редактор в „Медиазона“, който помогна да се осъществи журналистическото разследване. "Данните, до които достигнахме заедно с "Медуза", ни позволяват да видим „скритата“ смърт – смъртните случаи, които руското правителство толкова вманиачено и в същото време неуспешно се опитва да скрие". За да представят колкото се може по-изчерпателна статистика, журналистите от "Медиазона" и "Медуза" са се добрали до удостоверения за наследници, подадени до руските власти. Документи от Федералния регистър на завещанията съдържат информация за над 11 милиона, починали между 2014 и май 2023 г.

Според анализа от съвместното журналистическо разследване през 2022 г. са образувани с 25 000 повече дела от очакваното за наследници на мъже между 15 и 49 г. Към месец май 2023 г., „екстра“ делата са скочили до 47 000. Този скок, грубо казано, съответства на данните в доклада на Белия дом за месец май, според който над 20 000 руснаци са убити в Украйна от декември насам, макар и тази бройка да е по-малка от данните на проучванията на американското и британското разузнаване за общия брой на руските жертви във войната.

През февруари министерството на отбраната на Великобритания обяви, че най-вероятно между 40 000 и 60 000 са убитите във войната в Украйна руснаци. Изтекъл доклад от американската разузнавателна агенция към министерството на отбраната сочи между 35 000 и 43 000 руснаци, намерили смъртта си в бойните действия през първата година от войната.

"Тези цифри може да са точни, може и да не са - редакторът от "Медиазона" Трешчанин пише по електронната поща. - Дори и медиите да имат информатори от руското министерство на отбраната, данните на самото правителство може да не са пълни. Изключително е трудно да събереш всички жертви от армията, Росгвардията и батальонът "Ахмат"  (съответно наследникът на Вътрешните войски и чеченските специални сили – бел. ред.), както и от множества частни военни компания, от които "Вагнер" е най-голямата, но не и единствената. При жертвите сред затворниците - каквито "Вагнер" първа започна да набира за бойните действия, а сега го прави руското министерство на отбраната – също е голяма мъгла, която предполага всякакви манипулации. При всички положения статистиката може да даде по-добри резултати".

Отделно от Трешчанин, научният експерт от германския университет в Тюбинген Дмитрий Кобак, който публикува изследване за свръхсмъртността от КОВИД-19 в Русия, достига до данни за 2022 г., разбити по възраст и пол, от Росстат – официалната статистическа агенция на Русия.

Той е открил, че умрелите през 2022 г. мъже на възраст под 50 г. са с 24 000 повече от очакваното – бройка, която съответства на анализа на базата на наследниците.

Заради пандемията от КОВИД-19 е трудно да се изчисли колко мъже в Русия биха починали от февруари 2022 г. насам, ако нямаше война. И двата статистически анализа взимат предвид трайните ефекти на КОВИД-19 върху смъртността, като съотнасят мъжката смъртност към женската.

Сергей Шчербов, учен от Международния институт за приложен системен анализ в Австрия, предупреди, че "разликите в смъртността на мъжете и жените може да варират значително на произволен принцип", цитира БТА.

"Не казвам, че не може да има свръхсмъртност при мъжете, но по-скоро – ако говорим статистически – тази разлика в смъртността може да е чиста случайност“, казва той. Руснаци, които са в неизвестност, но не са официално признати за мъртви, както и украинци, сражаващи се в бойни подразделения на страната на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики, не попадат в направените изчисления.

Дмитрий Кобак на свой ред признава, че остават някои съмнения за неточност на данните, най-вече заради смъртните случаи на възрастни мъже.  Още повече, едва ли може да се разбере колко от обявените за изчезнали руски войници всъщност са мъртви. Но той е на мнение, че нито един от изброените фактори не може да има голямо влияние върху резултатите от изследването. 

"Неточността опира до хиляди. Като цяло крайните данни са правдоподобни", казва той.

Руски военни започнаха да напускат Запорожката АЕЦ. Подготвят провокация?

"Медуза" е независима руска медия, която работи в изгнание от осем години, с централа в Рига, Латвия. През април 2022 г. руските власти квалифицираха "Медуза" като "чужда агентура", като по този начин направиха непосилно набирането на рекламодатели. През януари тази година Кремъл забрани „Медуза“ като "нежелателна организация" извън закона. Москва също така заклейми и журналистите от независимата "Медиазона" като "чужди шпиони" и блокира уебсайта й след руското нашествие в Украйна. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини