Зеленски: Ситуацията на фронта е трудна, но отбелязваме напредък

  • 03 юли 2023 17:19

  • 976
  • 0
Зеленски: Ситуацията на фронта е трудна, но отбелязваме напредък
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога каза, че въпреки трудностите армията на Украйна отбелязва напредък в контранастъплението си, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13565

"Миналата седмица на фронта бе трудна, но отбелязваме напредък", написа Зеленски в "Телеграм". "Придвижваме се напред, стъпка по стъпка! Благодаря на всеки, който защитава Украйна, на всеки, който води войната към победата на Украйна", добави още той.

Киев съобщи днес, че войските му са си върнали територия на източния и южния фронт. 

В тежки сражения през последната седмица украинската армия си върна 37,4 квадратни километра територия, каза заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр. 

Тя заяви, че войската на Киев напредва в посока Бахмут в Източна Украйна и че руските сили предприемат нападения в направление Лиман, Авдеевка и Маринка в Донецка област.

Русия каза през уикенда, че силите ѝ са спрели украинските нападения близо до селата около Бахмут и в по-южните райони.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че краткият бунт на наемническата група "Вагнер" миналия месец не е повлиял на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

"Провокацията не се отрази на действията на армейските групи (участващи в операцията)", заяви той на заседание на министерството. Ройтерс не може да потвърди от независими източници сведенията от бойното поле.

Контранастъплението на Украйна срещу руските сили е трудно заради противопехотни мини и други препятствия, но украинските сили имат основание да действат предпазливо, заяви днес висш военен представител на НАТО.

Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена

"Контранастъплението е трудно", каза адмирал Роб Бауер, нидерландски военен, който е част от ръководството на военния комитет на НАТО.

Докато се опитват да пробият руските линии, украинските сили се сблъскват с отбранителни препятствия, понякога дълбоки до 30 метра, каза Бауер, като направи историческо сравнение, за да докаже тезата си.

"През Втората световна война в Нормандия видяхме, че на съюзниците им бяха необходими седем, осем, девет седмици, за да пробият отбранителните линии на германците. И затова не е изненада, че (настъплението) не върви бързо", добави той.

Сателитни снимки показаха, че Русия е изградила обширни укрепления, окопи, бариери срещу превозни средства и други препятствия, за да забави всяко украинско настъпление, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
976 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини