Ново бедствие в Украйна след разрушаването на язовир "Каховка"

  • 13 юни 2023 15:17

  • 28417
  • 8
Ново бедствие в Украйна след разрушаването на язовир "Каховка"
© gettyimages

Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично ниско. На някои места то е под т.нар. мъртва точка и не става за пиене. Проблеми с питейната вода се появиха и в няколко области на Южна Украйна, но и в анексирания от Русия полуостров Крим. Разрушаването на язовирната стената на ВЕЦ в Каховка изисква бързи и нестандартни решения, за да се осигури водоснабдяването на Южна Украйна, което до момента се осигуряваше именно от този язовир.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12891

Данните от Украйна сочат, че още на третия ден след пробива нивото на Каховското водохранилище в района на Никопол е спаднало под т.нар. мъртва точка от 12,70 метра, под която вече не е възможно да се подава вода на околните населени места.

Експертите прогнозират, че нивото на водата ще спадне и още  - до три метра - и тя няма да може да се пие, предаде Bulgaria ON AIR.

ООН заяви, че хуманитарната обстановка в Украйна е станала „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовира

"Ако нивото на водата е три метра, тя ще се нагрява много силно. При високи температури разтворимостта на кислорода намалява и тази вода без кислород ще бъде мъртва и непригодна за водоснабдяване", казва директорът на украинския хидрометеорологичен институт Владимир Осадчий.

Заради резкия спад в нивото на водата в язовира на Нова Каховка, се е стигнало до критична ситуация в снабдяването с питейна вода в Днепропетровска, Херсонска и частично в Запорожка и в Николаевска област. В град Херсон проблем с питейната вода няма - там разчитат за целта на артезиански кладенци. Но на окупирания от руските войски ляв бряг на Днепър, където са най-големите наводнения, няма възможност за използване на такива кладенци, казва пред ДВ директорът на Института по водни проблеми и мелиорация на Украйна Михаил Яцюк.

Той обяснява, че съществува заплаха от замърсяване на подпочвените води, което означава, че водата от местните източници и кладенци в тези населени места не бива да се пие. Освен това стотици села и градове в Херсонска област са получавали вода от Каховското водохранилище чрез мрежа от канали, които сега са почти пресъхнали, пише DW.

Без вода ще остане и анексираният от Русия полуостров Крим. Яцюк смята, че местните жители разполагат със запаси, които ще им стигнат за известно време, но в перспектива полуостровът ще "засъхва“ и селскостопанската дейност ще стане невъзможна.

Междувременно правителството в Киев отпусна 1,5 милиарда гривни за строителството на магистрален водопровод за осигуряването на питейна вода за жителите на Кривой рог, Никопол и Марганец. Още 846 милиона гривни са отпуснати на Херсонска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска област за покриване на техните потребности от вода.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28417 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Украинка

2023.06.15 | 07:12

8
Какъв ужас. Няма да я бъде Украйна

2023.06.13 | 19:29

7
Говноядчета, пак са ви дали прокиснала белина за пиене. Дебили.

2023.06.13 | 15:28

1
Победата над Украйна ще спре бъдещите агресори!
cska

2023.06.13 | 17:41

6
Вижда се края на зеления наркоман само краварите да спрат да му дават пари
жертва на аборт

2023.06.13 | 17:00

4
това го обясни на майка си.

2023.06.13 | 17:41

5
Давайте братушки! България е с вас!

2023.06.13 | 15:32

2
Русия жъне победи на фронта. Давайте братушки! България е с вас!

2023.06.13 | 16:59

3
дебил.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини