Полша затвори границата си за камиони от Беларус и Русия

  • 01 юни 2023 14:21

  • 556
  • 2
Полша затвори границата си за камиони от Беларус и Русия
©
Слушай новината Слушай новината

Полша затвори източната си граница с Беларус за беларуски и руски камиони, предаде ДПА.

Забраната, която влиза в сила от днес, важи за камиони, влекачи и тежкотоварни автомбили с ремаркета и полуремаркета, регистрирани в някоя от двете страни, съобщи полската осведомителна агенция ПАП.

Полско-беларуската граница е и външна граница на ЕС и Шенгенската зона за свободно движение.

Русия води войната си срещу Украйна от февруари миналата година с подкрепата на близкия си съюзник Беларус.

Полското вътрешно министерство обяви ограниченията за тежкотоварния трафик в началото на тази седмица. Преди това беларуският Върховен съд потвърди присъдата на Анджей Почобут, представител на полското малцинство в Беларус.

Мигранти с деца са блокирани на границата на Полша с Беларус

През февруари 50-годишният журналист беше осъден на осем години затвор за "насаждане на омраза" и "призоваване за действия, целящи да навредят на Беларус".

В средата на същия месец Полша затвори граничен пункт Бобровники. В отговор Беларус създаде затруднения за преминаването през границата на полски камиони. В края на февруари Варшава затвори и граничен пункт Кукурики-Корошчин за беларуски тежкотоварни автомобили.

Почобут отразяваше за полските медии протестите в Беларус, предизвикани от президентските избори през август 2020 г., за които се смяташе, че са манипулирани. Беларуският президент Александър Лукашенко многократно е обвинявал съседна Полша, че стои зад демонстрациите.

Беларус е с население от около 10 милиона жители. Смята се, че полското малцинство възлиза на 300 000 души.

Калина Христова
556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.06.01 | 19:31

2
Време е и целият Съюз да затвори границите за тези военнопрестъпници!
русия е кенеф

2023.06.01 | 14:33

1
русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф

Добави коментар

Водещи новини