Български учен предупреди: Заплахите от "Чернобил" не са отминали

  • 30 април 2023 17:39

  • 1843
  • 9
Български учен предупреди: Заплахите от "Чернобил" не са отминали
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заплахите от "Чернобил" не са отминали, фини прахови частици от реактора още са във въздуха. Радиация има и в затворени рудници. За това предупреди в предаването "120 минути" по bTV Атанас Кръстанов, който през 1986 г. започва работа в Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели, след като завършва Софийския университет. 

Още на 4 май (дни след аварията, която се случи на 26 април) група учени от Софийския университет е готова с първи доклад за ситуацията с препоръки да се вземат елементарни мерки като миене на ръцете, на улиците или ограничаване на излизането навън. Правителствената комисия обаче не взема предвид съветите. Докладите не били приети. 

37 години след Чернобил: Как Москва съобщи за трагедията?

Единствено Добри Джуров е взел мерки за армията, каза още Атанас Кръстанов, който подготвя филм за трагедията и мълчанието на властите. Радиацията в Родопите например достигнала 200 000 бекерела. Облакът достигнал страната ни на 1 май.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1843 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.05.01 | 06:46

8
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство . Родината ни и е платила с много злато на американското посолство. Дори сега го крадът от Дънки прешънс .После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,на убийците пилоти! Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.30 | 18:36

1
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план. СЛАВА УКРАИНИ! ДОЛУ РУСКИТЕ ФАШИСТИ! ✌️
Pe60 K1rka71

2023.05.01 | 02:23

7
ти си на некфи много тежки "субстанции" БРАААТ
Слепок

2023.04.30 | 20:37

2
Както го карат укрите, Чернобил няма да им е последната "Зона отчуждения". Ще има гъбени бомби и то не една.Малки, тактически но много укри ще станат космонаФти...
Илф

2023.04.30 | 22:02

4
Някой съмнява ли се че ако се наложи руснаците ще използват ядрено оръжие в Украйна, но няма да оставят на заколение хората си там. Ядреният полъх ще стигне и до нас, обаче не и отвъд океана поради, което онези ще си траят и ще ни изпращат нужната хуманитарна помощ, без съмнение. Ако това стане, всеки допринесъл за война до "победен край" ще носи отговорност пред Народния съд, какъвто ще има тогава безсъмнено..
999

2023.05.01 | 00:14

6
3еленко да
666

2023.04.30 | 22:15

5
Ти по комшията ядрено оръжие ли ще използваш?

2023.04.30 | 21:14

3
Е днес като ръсят със самолети и ГМО дали съобщават?

Добави коментар

Водещи новини