След 37 години АЕЦ "Чернобил" отново е застрашена, но днес от руската агресия

  • 26 април 2023 07:02

  • 1478
  • 14
След 37 години АЕЦ "Чернобил" отново е застрашена, но днес от руската агресия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Всяка година на 26 април Украйна и светът си спомнят за трагедията в ядрената централа "Чернобил" и за подвига на ликвидаторите на аварията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13287

Оттогава са изминали 37 години, но ядрената опасност не е изчезнала. Чернобил отново е заплашен от катастрофа - този път от руските нашественици.

Това коментира РБК-Украйна.

Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала става през нощта на 26 април 1986 г. по време на планирани тестове на четвърти блок. Пренапрежение в захранването е последвано от експлозия, която разрушава ядрения реактор и предизвиква голям пожар.

Във въздуха се издига облак от радиоактивни вещества, който покрива големи части от Украйна, Беларус, както и части от Русия и Европа. Според Международната скала за ядрени събития (INES) на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала е присвоена най-високата - 7-ма степен на опасност.

Сериозността на катастрофата обаче не е известна веднага. В първите дни съветските ръководители се опитват да скрият аварията не само от другите страни, но и от гражданите на СССР.

Евакуацията на Припят, най-близкия град до епицентъра на взрива, е обявена едва ден по-късно. След това, три дни по-късно, от опасната зона бяха евакуирани жителите на населени места, намиращи се на 10 км от мястото на аварията. В Киев, който беше засегнат от облак радиоактивен прах, се проведоха масови първомайски демонстрации.

Михаил Горбачов, ръководител на Съветския съюз, съобщи подробности за аварията в обръщение към гражданите едва на 14 май.

Реакцията при извънредни ситуации започна с гасенето на пожари. В първите дни пожарът беше потушен от хеликоптери, които хвърлиха специален състав върху разрушения реактор, за да предотвратят нагряването му и да намалят радиоактивните емисии.

По-късно се появи опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и подпочвените води. За да се избегне това, под реактора е прокопан тунел и е изградена 30-метрова стена.

Лавров обвини Запада за безизходицата по бъдещето на сделката за транспортиране на зърно през Черно море

Ликвидацията продължава до 1987 г. През това време над разрушения четвърти блок е изграден защитен "саркофаг".

Централата е напълно спряна през 2000 г., а през 2019 г. е пуснат в експлоатация нов защитен кожух над саркофага - арката "Shelter-2".

В операциите по почистването на Чернобил са участвали общо около 240 000 души. Много от ликвидаторите пожертваха здравето и живота си в борбата с "невидимия враг" - радиацията.

Точният брой на загиналите в резултат на бедствието все още не е известен. Първите загинали са двама работници, които са били в централата по време на експлозията, и пожарникарите, които са гасили пожара без средства за радиационна защита.

В рамките на три месеца след трагедията тридесет и един души умират от радиационна болест. През следващите години от последиците от облъчването с радиация умират между 60 и 80 души, а 134 души страдат от радиационна болест.

Според "Грийнпийс" и "Лекари срещу ядрената война" до 600 000 души може да са били засегнати от аварията и нейните последици. Медицински изследвания показват, че след трагедията в Европа се е увеличил броят на раковите заболявания, включително рак на щитовидната жлеза и левкемия.

След аварията 200 000 квадратни километра са заразени с радиация, като 70% от тях са в Украйна, Беларус и Русия. Около 5 млн. хектара земя станаха негодни за земеделие, а около АЕЦ беше създадена зона на изключване с дължина 30 км.

В околната среда бяха изхвърлени изотопи на уран, плутоний (може да се запази в почвата в продължение на стотици години), йод-131, цезий-134, цезий-137, стронций-90.

С течение на времето концентрацията на радиация в замърсените райони е намаляла. Въпреки това в някои региони количеството цезий в млякото все още може да надвишава допустимите стойности. Гъбите, горските плодове, дивечът и рибата в езерата също могат да бъдат опасни поради наличието на цезий.

Непосредствено в зоната на изключване през последните години природата активно се възстановява и се появяват редки животински видове. През 2017 г. беше създаден Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват.

Нова заплаха за атомната електроцентрала в Чернобил се появи през първия ден от пълномащабното нахлуване на Руската федерация.

Вечерта на 24 февруари 2022 г. стана известно, че руски войски, които са влезли в Украйна от територията на Беларус, са превзели централата. Те използваха ЧАЕЦ за своя база, като разположиха там оборудване. Служителите на атомната електроцентрала и военните от Националната гвардия са държани като заложници от окупаторите.

Ръководителят на украинската Държавна агенция за управление на зоната на изключване, Евгений Крамаренко, заяви, че руснаците планират да завземат атомната електроцентрала за дълъг период от време. В самото начало на окупацията в Чернобилската атомна електроцентрала пристигат служители на Росатом, за да станат "новото ръководство".

Вследствие на обстрела на 9 март централата е напълно изключена от електрическата мрежа. Енергията, необходима за безопасното съхранение на опасното отработено ядрено гориво, се доставяше чрез дизелови генератори.

"Укренерго" възобнови външното електрозахранване, но впоследствие обстрелът се повтори още няколко пъти. На 11 март се появи информация, че руснаците подготвят терористична АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския срещу централата.

След триседмична окупация персоналът на централата е частично евакуиран. На тяхно място пристигат 46 служители доброволци, които поддържат работата на централата.

На 31 март руските окупатори напускат Чернобил под натиска на украинските въоръжени сили. При това не минава без мародерство.

Сумата на нанесените щети възлиза на 135 милиона долара. Руските военни откраднаха или унищожиха около 698 компютъра, 344 автомобила, 1500 дозиметъра за радиация и почти цялото противопожарно оборудване, с което разполагаше Чернобилската АЕЦ.

По време на окупацията на Чернобил и зоната на изключване руските нашественици може да са получили сериозни дози радиация, докато са копали траншеи в Рижката гора, един от най-замърсените райони на зоната, и са карали тежко оборудване, вдигайки радиоактивен прах във въздуха.

В потвърждение на това се съобщава, че войници, изложени на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил, са били докарани в медицинския център в Гомел.

На 2 април 2022 г. украинското знаме отново е издигнато над Чернобилската АЕЦ. Националната гвардия взема централата под охрана. Възстановена е и пряката връзка с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е прекъсната на 10 март.

По време на посещението си в Чернобил през април 2022 г. представителите на МААЕ не съобщават за опасност за персонала на централата, въпреки "лекото повишаване" на нивата на радиация.

През януари 2023 г. генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обявява стартирането на постоянна мисия в Чернобил за осигуряване на ядрената безопасност.

Последвайте канала на

Калина Христова
1478 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2023.04.26 | 07:18

1
Всички електроцентрали в Усрайна са руски. Да не са ги построили случайно краварите?!

2023.04.26 | 15:23

14
да не са ги строили случайно русофашистите?
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.26 | 10:33

13
Путлерофашистите не застрашават само Чернобил , но и целият демократичен свят! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА, които се бият срещу това ZLO!
ХХ

2023.04.26 | 09:32

12
ВИЖТА НА КАРТАТА КЪДЕ Е ЧЕРНОБИЛ И СРАВНЕТЕ С НОВИНИТЕ ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ
До всички разбирачи и писачи.

2023.04.26 | 09:12

9
Помня го като днес,бях на 22! Комунистическата сган скри от народа и раздаде само на своите близки йодни хапчета! Сега болниците са препълнени с раково болни хора! 90-та трябваше до корен,до последния ДС-ец и партиен секретар! Всички държави от бившия соц лагер сега са развити и модерни,а ние 33 години не мърдаме от калта! Тук комунистите създадоха групировки които съсипваха човешки животи,бизнес и прочие!
Марго

2023.04.26 | 09:17

11
Значи и преди 37 год.. и сега, все си билпедераст!
....

2023.04.26 | 09:15

10
ебиси майката.

2023.04.26 | 08:10

6
Тя преди 37г си беше руска и сега си е руска.
Мунчо

2023.04.26 | 09:11

8
... беше съветска, а не руска

2023.04.26 | 09:05

7
Продажни журналя, стига сте драскали глупости.
ПОПА

2023.04.26 | 07:49

5
РЕВОЛЮЦИЯ, РЕВОЛЮЦИЯ, РЕВОЛЮЦИЯ ... АМАН !!! МАЙДАН, МАЙДАН, МАЙДАН !!!
Новини бг

2023.04.26 | 07:32

4
И ЕЖЕДНЕВНАТА ПОРЦИЯ СОРОСОИДНА ПРОПАГАНДА!

2023.04.26 | 07:28

3
Ако руската агресия има за цел да гръмне някоя електроцентрала ще го направи и ще каже, че са били Укропи какъв е проблема?! Вие Укропите трябва да внимавате а не руснаците!
Тенев

2023.04.26 | 07:27

2
Че тя винаги си е била руска!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини