Украински съд постави под домашен арест предстоятеля на прочут манастир в Киев

  • 02 април 2023 14:20

  • 503
  • 3
Украински съд постави под домашен арест предстоятеля на прочут манастир в Киев
© Getty (архив)

Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, митрополит Павло, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13247

Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Съдът му нареди да носи електронен етикет и му забрани  да контактува с членове на Украинската православна църква.

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

Заплаха от изгонване тегне над монаси от прочут манастир в Киев

По-рано през деня полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място. "Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", каза Павел

Предстоятелят добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент Водолимир Зеленски.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
503 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.04.02 | 17:02

2
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план.
Бат Минко

2023.04.02 | 18:40

3
Малоумник!

2023.04.02 | 14:50

1
Защо пропускате половината от титлите му? Човека е майор от руското ФСБ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини