Директорът на ядрения регулатор на ООН посети Запорожката АЕЦ

  • 29 март 2023 15:12

  • 378
  • 2
Директорът на ядрения регулатор на ООН посети Запорожката АЕЦ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Директорът на ядрения регулатор на ООН е на посещение днес в контролираната от руснаците Запорожката АЕЦ, която се намира в Югоизточна Украйна. Визитата е част от опитите за предотвратяване на риска от атомна авария, предаде Ройтерс. 

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пристигна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, за да види какво е  положението отблизо, съобщи говорител на агенцията. 

Шефът на МААЕ пътува към АЕЦ „Запорожие“

Москва и Киев многократно се обвиняваха в това, че през последната година са обстрелвали района на атомната централата. Гроси настоява за сключване на споразумение за сигурност между Украйна и Русия за защита на съоръжението.

Директорът на МААЕ посети в понеделник украинския град Днепър и се срещна с президента Володимир Зеленски. Той заяви в интервю, че опитът му да посредничи за сключване на споразумение за защита на атомната електроцентрала е все още в действие и че той обмисля предложенията си, за да постигне напредък. Гроси определи ситуацията в централата като "много опасна" и много нестабилна.

МААЕ разполага със свои наблюдатели в Запорожката централа от миналата година, когато Гроси я посети и когато се засилиха опасенията за потенциална ядрена авария.

Последвайте канала на

Калина Христова
378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
План за Европа

2023.03.29 | 19:25

2
Русия трябва да търгува с Азия - с Индия, Китай, Иран и т.н. По цялата граница на Русия с Европа да се издигне стена, като Берлинската и край с достъпа на руснаци в Европа. Всички руснаци пребиваващи в европейски страни да се екстрадират обратно в Русия , дори тези с двойно гражданство.Всичката им собственост да се изземе в полза на държавата и да се продаде на публични търгове. Европа трябва да преустанови всичките си контакти с Русия, всяка европейска държава да скъса дипломатически взаимоотношения и да се обяви Русия за терористична държава. Всичко руско - стоки, материали, услуги да бъде забранено. Нито един руснак да не прекрачва границите на европейски държави
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.29 | 16:16

1
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план.

Добави коментар

Водещи новини