Руското посолство в Братислава: Прехвърлянето на руско военно оборудване от Словакия в Украйна е незаконно

  • 17 март 2023 15:44

  • 590
  • 5
Руското посолство в Братислава: Прехвърлянето на руско военно оборудване от Словакия в Украйна е незаконно
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Прехвърлянето от страна на Словакия на военно оборудване съветско и руско производство към Украйна е незаконно от правна гледна точка, заяви руското посолство в Братислава. Така дипломатическото ведомство коментира днешното решение на словашкото правителство да изпрати на Киев свръхзвукови изтребители МиГ-29, изтеглени от националните ВВС, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10028

"Прехвърлянето на военно оборудване съветско и руско производство в Киев е незаконно от правна гледна точка, тъй като съответните руско-словашки споразумения изрично изключват прехвърлянето на оръжия и военно оборудване на трети страни без разрешението на страната производител", заявиха от дипломатическата мисия.

Словакия също дава изтребители МиГ-29 на Украйна

Словашкото правителство днес одобри план да предаде на Украйна 13 самолета Миг-29 от съветско време, с което стана втората страна от НАТО, вслушала се в молбите на украинското правителство за изтребители, с който да се защити от руската инвазия, предаде Асошиейтед прес. По-рано словашки медии бяха съобщили, че страната разполага с 11 изтребителя МиГ-29, 10 от които биха могли да се изпратят в Украйна, а един да бъде за пазен като музеен експонат. 

Словашкият премиер Едуард Хегер заяви, че ходът на неговото правителство "е тясно координиран с полската страна, Украйна и други съюзници".

Словакия ще получи 200 милиона евро от ЕС в компенсация и неуточнено въоръжение от САЩ на стойност 700 милиона евро в замяна на предоставянето на своите изтребители на Украйна, заяви министърът на отбраната на страната Ярослав Над.

Мая Йорданова
590 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Тттт

2023.03.17 | 18:13

5
Това за парите трябва да го прочете онзи шофьор на самолет и да спре да говори глупости.

2023.03.17 | 17:34

4
Прехвърлянето на съветско обурудване в държава била част от СеСепоСеРе си е законно, нали? Е Украйна беше съюзна република и следователно е законно. Да го духат алкашите. Това си е вид гражданска война в бившия съюз. Уй.

2023.03.17 | 17:27

3
Помияри. Прехвърлянето на Руско и Съветско оръжие е незаконно, а войната, избиването на хора и разрушенията са законни. Много първосигнално мислене на имперски държави.
русия е кенеф

2023.03.17 | 17:10

2
русия е кенеф

2023.03.17 | 16:48

1
Според кой закoн? Спopед Хаpтата на ООН е незaкoнна вoйнaта, така че fuск yоu russia

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини