Лукашенко готов да воюва заедно с Русия само ако Беларус бъде нападната

  • 16 февруари 2023 12:34

  • 376
  • 1
Лукашенко готов да воюва заедно с Русия само ако Беларус бъде нападната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Беларуският президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в каза днес, че ще нареди на войските си да воюват заедно с Русия само ако друга държава нападне страната му, съобщиха световните агенции.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13103

Лукашенко неведнъж е отричал твърденията на Киев и Запада, че Беларус може да бъде въвлечена във войната в Украйна на страната на Москва.

Той заяви също, че планира да се срещне утре с руския президент Владимир Путин.

"Готов съм да воювам заедно с руснаците от територията на Беларус засега само в един случай: ако оттам (Украйна) дойде и един-единствен войник на територията на Беларус, за да убива моите хора", каза беларуският лидер и добави: "Ако те извършат агресия срещу Беларус, отговорът ще бъде жесток."

Лукашенко: Беларус е склонна да окаже допълнителна помощ на Русия

По думите му в такъв случай "войната ще придобие съвсем различен характер". Той отбеляза, че това засяга не само Украйна, но и други съседни страни.

Москва никога не е искала от Беларус да се включи във войната в Украйна, добави Лукашенко.

Русия използва Беларус като плацдарм за пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, предприемайки провалила се офанзива срещу украинската столица Киев, отбелязва Ройтерс.

Трескавата военната активност и съвместните военновъздушни учения между Русия и Беларус по-рано тази година възобновиха опасенията, че Минск може да се готви да поеме по-активна роля във войната, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Русия е кенеф

2023.02.16 | 13:05

1
Картофеното диктаторче ще стане на тор за картофената си продукцийка

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини