"Блумберг": Путин с нова тактика за Украйна, войната продължава с години

  • 27 януари 2023 16:45

  • 6191
  • 101
"Блумберг": Путин с нова тактика за Украйна, войната продължава с години
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

Почти година след инвазията, която трябваше да продължи седмици, руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 подготвя нова офанзива в Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници, който очаква да продължи с години, се посочва в нов анализ на "Блумбърг".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13686

Според официални лица, съветници и други, запознати със ситуацията, Кремъл има за цел да демонстрира, че силите му могат да си възвърнат инициативата след месеци на загуба на позиции, оказвайки натиск върху Киев и поддръжниците му да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави Русия да контролира територията, която сега окупира.

 Дори Путин не може да отрече слабостите на армията, която той изграждаше десетилетия, след като войските му загубиха повече от половината от първоначалните си завоевания в Украйна. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични по отношение на непосредствените си амбиции, признавайки, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Кремъл: Байдън държи ключа към слагането на край на конфликта в Украйна

Но Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да приеме жертвите - които вече са десетки хиляди, повече, отколкото в който и да е конфликт след Втората световна война, според оценки на САЩ и Европа - ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите досега.

Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, твърдят близки до Кремъл. Коментарите им потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници, че предстои нова руска офанзива, и предполагат, че тя може да започне преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски бойни танкове.

Решителността на Путин предвещава още една смъртоносна ескалация на войната му, докато Киев подготвя нов собствен напън за изтласкване на силите му, отхвърляйки всяко прекратяване на огъня, което ще остави Русия да окупира земята му. Руският лидер вярва, че няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта, който смята за екзистенциален със САЩ и техните съюзници. Според запознати още тази пролет е възможен нов кръг на мобилизация, тъй като икономиката и обществото все повече се подчиняват на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който се развиват нещата, но не е готов да се откаже от целите си", каза Татяна Становая, основател на R.Politik, компания за политически консултации. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".

Служители на американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива, дори след като миналата есен мобилизира 300 000 допълнителни войници. Междувременно съюзниците на Украйна засилват доставките на оръжие, като се подготвят да доставят за първи път бронирани машини и основни бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските войски да пробият руските линии.

Според американски представители обаче бруталните и безмилостни атаки на Русия в места като Бахмут, източен град с ограничена стратегическа стойност, изтощават украинските сили, отклоняват войски и намаляват способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места.

След като през лятото и есента светкавични атаки на украинските сили пробиха отбранителните ѝ линии, Русия засили защитата, използвайки окопи, танкови капани и мини, за да забави евентуално настъпление. Публично Кремъл заявява, че засега няма планове за по-голяма мобилизация.

Бивш сътрудник на Путин вещае военен преврат в Русия

В по-дългосрочен план Путин е одобрил планове за разширяване на редиците на армията с близо 50% през следващите няколко години, като разположи нови сили в близост до Финландия - която е в процес на присъединяване към НАТО - и в окупираните региони на Украйна. В училищата и университетите се възстановяват курсове за военно обучение, провеждани широко през съветската епоха, като подготовката за война все повече прониква в обществото.

Все пак някои елементи на реализъм относно катастрофалното представяне на армията до момента започват да се промъкват в строго контролираните държавни медии.

"Досега резултатите бяха ужасяващи, защото Русия изобщо не беше готова", казва Сергей Марков, политически консултант, който е в тесни връзки с Кремъл. "Това се превърна в продължителна война, а Русия все още не разполага с достатъчно жива сила или оборудване, за да я води", каза той.

"Трябва да спрем украинската контраофанзива и да осуетим усилията на Запада да ни победи, като получи военно предимство."
Руските сили не демонстрират способност да направят това от първите седмици на инвазията, като през последните шест месеца си върнаха само един малък град и то с огромна цена от жертви. За разлика от тях украинските войски постоянно изненадват съюзниците и наблюдателите с успехи в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на армията му да постигне триумф - дори с цената на огромни жертви и разрушения - отразява погрешно разбиране на ангажимента на Запада да отвърне на агресията му, признават някои вътрешни лица. САЩ и техните съюзници постоянно увеличават доставките на оръжие в категории, които някога се смятаха за недостъпни.

Въпреки това американски и европейски военни служители се опасяват, че конфликтът скоро може да се превърне в артилерийски бой от времето на Първата световна война, при който фронтовата линия до голяма степен е в застой - сценарий, който може да се окаже благоприятен за Русия с нейното по-голямо население и военна индустрия.

В дипломатически план Русия се опитва да спечели поддръжници сред незападните държави с призиви за преговори за прекратяване на огъня. Дори хора, близки до Кремъл, признават, че в момента те са безнадеждни, като се има предвид искането на Украйна Русия да изтегли войските си като условие за всяка сделка.

Минималното, което Кремъл би приел, е временно примирие, което да остави Русия да контролира територията, която нейните сили държат в момента, за да спечели време за възстановяване на силите си. Макар и да не достига границите на регионите, които Путин незаконно анексира през септември, това все пак би оставило на Русия голяма територия, свързваща районите, които тя заемаше преди войната. В резултат на това идеята не се харесва на Киев и неговите съюзници.

"Ако нещо не се промени, ни очаква война на изтощение като Първата световна война, която може да продължи дълго, защото и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна", казва Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Съвет по международните въпроси на Русия."Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят."

Поражение при преизбирането през 2024 г. на президента на САЩ Джо Байдън, който оглави коалицията в подкрепа на Украйна, може да доведе до "по-голяма гъвкавост" по въпроса във Вашингтон, каза той.

Въпреки че новата вълна от санкции - по-специално наложеното ограничение на цените на руския износ на петрол - сви приходите на Кремъл, досега то не е намалило възможностите на Путин да финансира войната. Според икономисти Русия все още има достъп до милиарди резерви в юани, които не са засегнати от санкциите и могат да помогнат за преодоляване на бюджетния недостиг за период от 2-3 години.
Сред съюзниците на Украйна също нарастват опасенията, че конфликтът ще продължи с години.

"Тази година ще бъде много, много трудно Украйна да изхвърли руските сили отвсякъде - всеки сантиметър от страната", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на 20 януари след среща на министрите на отбраната на САЩ и съюзниците. "Но смятам, че в края на краищата тази война, както и много други войни в миналото, ще завърши на масата за преговори."

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6191 101

Свързани новини

Коментари 101

Добави коментар
Ukraina55

2023.01.30 | 09:18

101
Путин неразбрали че тои изгуби воината със украинците които го размазаха,колко още руски воиници трябва да умрат зада разбере Путин че изгуби воината и нему е останала техника и воиска.Само психопат като Путин си мисли че ще спечели ама неможе,защото е разбит и унижен от украинските елитни войски ха ха ха.Русия загина но Путин изчадието си мисли че нее,тъпо руско парче просто ха ха ха.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:26

9
Войната ще свърши, когато диктатора джудже умре! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.29 | 23:20

100
Сифилистичните малки мозъчета на русофилите още не са разбрали, че сега Украйна гради ИСТОРИЯ отбранявайки се от руската агресия, фашизъм и братоубийство! Историята НИКОГА няма да прости на Путинова русия за стореното ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
За педерастите на НАТО

2023.01.27 | 19:48

42
Сам си пише коментари, и сам си отговаря. Бахти и лилипута
За педерастите на НАТО

2023.01.27 | 19:48

41
Сам си пише коментари, и сам си отговаря. Бахти и лилипута

2023.01.27 | 19:38

37
Слава на кокаина и ИДИОТА ПОД НАЕМ и лайноразносвач

2023.01.27 | 19:31

36
ЕЕЕЕ поне си го казаха в германския парламент Америка има всичката изгода Америка оказва натиск на Европа да плаща за на Украйна и за оръжия и за възстановяване!И че германците НЕ ЖЕЛАЯТ тази война ни да я плащат Така е навсякъде във всяка държава!

2023.01.27 | 19:31

35
ЯЯЯЯЯ на майната си!Тука е България и само тя е важната за нас!Нея почитаме и който възхвалява друго е родоотстъпник!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 19:12

34
А на русофилите обещаваха, че ще превземат Киев за 3 дни :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 19:11

33
Руслямисти , долни предатели! Имам новина за вас! Рускенефа и братоубийствената война, която водят против Украйна я губят много болезнено :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 19:09

32
Кражбите в Русия са с космически размери. За последните 20 години "стабилност" се крадеше по минимум 50% от всяка държавна поръчка. (в здравеопазването и образованието ставката стигаше 90%) Големите гущери късат опашките си и още много по-дребни риби ще скачат от балкони или пушат заспали. :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 19:07

31
Виц: Путин питаШойгу... - Какви са загубите ни до момента? Шойгу отговаря? Над 100 000! Добре казва Путин! А какви са загубите на НАТО до момента? Шойгу отговаря...НАТО още не са дошли! хахаха СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си либераст и да не си нац.предател!

2023.01.27 | 18:59

29
Либерастът е вече на крайна фаза истерия! Неговото соросоидно мамче непоръбено! ;-)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:56

27
Защо Путин се стархува от американските ядрени ракети ''B61-12 Гравитационни'' ядрени ракети? ЗАПИТАЙТЕ СЕ РУСОФИЛИСТИЧНИ МАЛОУМНИЦИ! Ама разбира се, че не знаете какво е това, руска ви майчина неука и проста! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:54

26
Сръбският премиер каза, че Не подкрепят присъединяването на Крим и Донбас към русия и са против руснаците да окупират чужди територий! Китай предупреди рускенефа, да внимава с използването на ядрено оръжие, че ще стане лошо за русия ако го използва! РУСКЕНЕФА НЯМА ПРИЯТЕЛИ ОСВЕН ИСЛЯМИСТИТЕ ЧЕЧНЯ, ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ СЛАВА УКРАИНИ!СМЕРТ РАССИЯ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:53

25
На САЩ коства пакетче семки за да победи рускенефа във войната! Но за сега САЩ си траят и само помагат на Украйна със техника! САЩ си гледат сеира, как една малко нация счупва зъбите на кръвожадната мечка ! А Путлерофашистите нищо не могат да направят! СЛАВА УКРАИНИ!✌️

2023.01.27 | 18:53

24
И като се събуди си се напикал и чаршафът е около врата, гледачо!!!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:52

23
Пуснете немските Леопарди да ловиват Орки по украинските полета! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:51

21
Току що гледах поредната руска ''победа'' срещу украинците! Трима украинци бранещи се в окоп избиха десетина Орки, които се опитваха да ги атакуват! СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:49

20
Европа не измръзва тази зима. Дори и Господ е на страната на Украйна защото ни дари със топла зима докато руснаците ги стегна як студ! Светът вече няма нужда от руската газ и нека разпадането на Руската Педерация започне! ! Слава Украини!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:48

18
Виц: Путин питаШойгу... - Какви са загубите ни до момента? Шойгу отговаря? Над 100 000! Добре казва Путин! А какви са загубите на НАТО до момента? Шойгу отговаря...НАТО още не са дошли! хахаха СЛАВА УКРАИНИ!

2023.01.27 | 18:48

17
Слава на лайноразносвача!!!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:46

15
Имам новина за вас руски фашисти и братоубийци! русия губи войната и не може да направи нищо повече , колкото и пушечно месо да мобилизира от русия :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:37

13
Прихванат телефонен руски разговор между двама руски войници! В разговора си говорят, как когато отстъпвали от Лиман той (руският войник и другарите му) ходили от къща в къща изнасилвали украинките и ги разстрелвали след това! А мъжете ги взимали в плен! ЕТО СРЕЩУ ТОВА СЕ БОРИ УКРАЙНА, СРЕЩУ РУСКИТЕ ФАШИСТИ! СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.27 | 18:30

11
русия е оспорвана територия между Украйна и Китай :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌️

2023.01.29 | 09:49

99
Слава на велика и непобедима Русия!

2023.01.28 | 10:57

96
Русия яко трепи нато и жалките укри. Скоро ще празнуваме новият световен ред с братушките.

2023.01.28 | 21:46

98
Само Русия е най-силна на света!

2023.01.28 | 16:50

97
Давайте братушки! бийте тъпите говеда!
✋Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌️

2023.01.28 | 02:10

90
卐Heil Hitler!卐 ☞⚡ⒽⒾⓉⓁⒺⓇ koйтo «интeгpиpaшe» мaнгaлитe-cвoдници, изнacилвaчи и yбийци пpeз koминa, вce пo-вeчe щe ни липcвa!⚡☜ 卐Sieg Heil!卐 ☞⚡Дoлy мaфиятa!⚡: tiny.cc/abx1vz ☞⚡Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/vbx1vz ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!⚡ ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!⚡ ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ и ДEМИЛИЦИOНEPOЗAЦИЯ⚡!: tiny.cc/x4w0vz ☞⚡☠️Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!☠️☠️☠️⚡ ☞⚡Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!⚡ ☞⚡Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот! ☞⚡Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!⚡ ☞⚡ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за Бългaроубийците Бoйкo Meтoдиeв Бoрисoв, Axмeд Иcмaилoв Axмeдoв-Дoгaн и Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа!⚡: tiny.cc/yx42vz ☞⚡Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!⚡: tiny.cc/2y42vz ☞⚡Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!⚡: tiny.cc/4y42vz ☞⚡ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!⚡: tiny.cc/6y42vz ☞⚡Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!⚡: tiny.cc/hwczuz ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!⚡: tiny.cc/b4dzuz ➤⚡Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!⚡: tiny.cc/zp6zuz ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz
✌️Деница Симеонова✌️

2023.01.28 | 03:40

95
☞✋HAПPEЖEНИE: Лeнa нaпaднa Бoйko c „тиkвeн xyлигaн“⚡: 1u.fi/sRhbQ
✋Ванина Колева✌️

2023.01.28 | 03:39

94
➤⚡Пeceн зa Лeнa-Paйбepa⚡: tiny.cc/asw2vz
✌️Bяpa Aнkoвa✌️

2023.01.28 | 03:37

93
☞⚡Oтkpиxa yбитa 31-гoдишнa жeнa, в ceптичнaтa ямa нa вилa kpaй Bapнa!⚡: 350.my/R1Xbv5GY
◍•ᴗ•◍✋Лeнa Mycтaka✌️

2023.01.28 | 02:17

92
✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = ✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka = ✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz ☞⚡XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, ГOЛЯЯЯM, XYЙ!⚡: tiny.cc/hv11vz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[I]⚡: tiny.cc/mdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[II]⚡: tiny.cc/zdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[III]⚡: tiny.cc/xdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[IV]⚡: tiny.cc/vdayuz ☞✋CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя⚡: tiny.cc/w0b1vz
✌️Xpиcтиaния✌️

2023.01.28 | 02:14

91
☞✋Циганите Боко, Доган, Рамадан и Цветан са остриетата на Сатаната в концлагер-БГ, пратени да унищожат българският народ!⚡: tiny.cc/o4w0vz ☞⚡Циганина-Дoнocниk Рамадан Аталай и Циганина Цветан Цветанов-Крадеца ПЕРЪT РУСКИ пари, стотици милиони на про-путинската банка „Тройка Диалог“, част от „Сбербанк“-Россия, през общата си фирма СЛ Груп, чрез строителство на имоти и къщи в Сарафово и Несебър!⚡: tiny.cc/az9tuz ☞⚡:Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡:: tiny.cc/7hc1vz ☞✋Доживотен затвор за канибалите-българоубийци, Циган-Цветан Цветанов и Циган-Бойко Борисов, да чукат камъни за тунела под Шипка милиционеро-болшевишките гадове гнусни!☢️: tiny.cc/j043vz ☞⚡Heзaбaвнo дa ce вkapaт зaд peшeтkитe, дokaтo нe сa дyxнaли в чyжбинa!⚡: tiny.cc/rx43vz
PaulaFox

2023.01.27 | 22:57

83
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
☮️❤️Змeй Aнгeлoxyйний oт Бaндитckа Bиeнa❤️☮️

2023.01.28 | 02:09

89
☞⚡Ako минджaтa ти e шиpoka kът вoйнишko keпe, вcичkи дpyги kачecтвa ca бeз знaчeниe! Aмин.⚡ ☞✋Пayлa ГPOЗНA cи kът ГЪЗ, oтивaй нa ceлo дa глeдaш kokoшkи!✈️ ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = ✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka = ✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz ☞⚡XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, ГOЛЯЯЯM, XYЙ!⚡: tiny.cc/hv11vz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[I]⚡: tiny.cc/mdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[II]⚡: tiny.cc/zdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[III]⚡: tiny.cc/xdayuz ☞⚡Wald Drache-Fick die Polizei[IV]⚡: tiny.cc/vdayuz ☞✋CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя⚡: tiny.cc/w0b1vz
СУПЕРМЕН

2023.01.27 | 23:14

88
Е КОМИКС БЕ! ИДИЪТИ!
ПОДЧОВЕЦИТЕ

2023.01.27 | 23:11

87
ВИЕ КАКВО ИМАТЕ? :) ТАМ МЕГА, УЛТРА... :)
НАЛИ Е ЯСНО

2023.01.27 | 23:06

86
ЩО КОЛХОЗНИТЕ ДУ ХА ЧИ СЕ ОКЕНЗАХА, КАТО ИМ ДУМНАХ С-300 :) ДРУГИТЕ СА, НУ ПОГОДИ :)
ЗАТОВА ИРАН

2023.01.27 | 23:02

85
ВИ СЕ СМЕЕ ДУ ХА ЧИ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини