Съдят пенсиониран полицай за убийството на Анна Политковская

  • 16 юли 2012 15:53

  • 967
  • 0
Съдят пенсиониран полицай за убийството на Анна Политковская
© Getty Images/Guliver

Руски следователи повдигнаха обвинения срещу пенсиониран полицейски служител, че помогнал да се организира убийството на разследващия репортер Анна Политковская, която бе застреляна през 2006 г. в асансьора на жилищна сграда в Москва, предаде Асошиейтед прес.

Убийството на Политковская, която остро критикуваше политиката на Кремъл в Чечения, предизвика широки подозрения за участие на правителството в смъртта й. Шестима души са обвинени за убийството й, но следователи не са обявили досега човека, който е наредил убийството.

Говорителят на разследващата комисия Владимир Маркин каза, че Дмитрий Павлюченков, който бил подполковник в милицията по време на убийството, е официално обвинен 11 месеца след арестуването му през 2011 година. Следователи казаха по-рано, че Павлюченков следил Политковская, за да помогне на убийците й. За проследяването й той използвал свои подчинени, без да ги осведоми за престъпните си намерения. На 7 октомври 2006 г. убиецът на Политковская използвал пистолет, получен от Павлюченков, за да извърши престъплението.

Следователите обявиха също, че предполагаемият убиец, Рустам Махмудов, е бил арестуван през май 2011 г. в Чечения. Неговите братя, Ибрагим и Джабрайл, също са обвинени за съучастничество в убийството. Те бяха оправдани на процес през 2009 г., но на следващата година руският Върховен съд върна делото в прокуратурата и разследването беше възобновено със същите заподозрени, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини