Бивш командир от "Вагнер" може да бъде депортиран от Норвегия в Русия

  • 23 януари 2023 16:39

  • 924
  • 3
Бивш командир от "Вагнер" може да бъде депортиран от Норвегия в Русия
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бивш командир от руската частна паравоенна милиция "Вагнер“, който неотдавна избяга в Норвегия, е задържан от полицията, съобщи днес представител на властите. Руска правозащитна група твърди, че на мъжа му е било казано, че ще бъде депортиран в Русия, съобщи Ройтерс.

"Той е задържан... и ние обмисляме дали да поискаме съдебно решение за интерниране", заяви за агенцията Лине Исаксен от правния екип на полицията, като отказа да даде повече подробности.

Според норвежкия адвокат на Андрей Медведев обаче на практика няма шанс клиентът му да бъде депортиран в Русия. "Рискът той да бъде депортиран? Той е нулев", заяви лаконично пред Ройтерс Бринюлф Риснес.

Андрей Медведев е бивш командир в групата "Вагнер“, която се сражава за Русия във войната в Украйна. Той избяга, пресичайки руско-норвежката граница, и заявил, че се страхува за живота си, тъй като е станал свидетел на убийствата и малтретирането на руски затворници, докарани на фронтовата линия в Украйна, за да се бият в редиците на милицията.

ISW: Расте съперничествто между "Вагнер" и руското МО

"Гулагу. нет" - руска група, която води кампании за правата на затворниците и е в контакт с Медведев - заяви, че той е бил задържан и окован с белезници в неделя вечерта и му е било казано, че ще бъде отведен в център за задържане и по-късно депортиран.

Норвежките власти не са потвърдили, че ще го депортират, посочи Ройтерс. Полицията не е направила коментар по случая.

Групата за защита на правата заяви, че Медведев ще се изправи пред "брутално убийство и смърт" за това, че е говорил срещу "Вагнер“, ако бъде върнат в Русия.

"Ние не оневиняваме Медведев. Той е направил много лоши неща през живота си", заяви правозащитната организация. "Той обаче е видял светлина, осъзнал е това, той е готов и желае да си сътрудничи със света, с международното разследване и с властите на Норвегия, иска да живее и да свидетелства" срещу "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин, се казва още в съобщението.

Медведев е сирак, който се присъединява към руската армия и е излежал присъда в затвора преди да се присъедини към "Вагнер" през юли миналата година с четиримесечен договор, който според него след това групата многократно е удължила без негово съгласие.

Той заяви, че е преминал заснежената граница с Норвегия от Русия в района на северния полярен кръг, след като е преодолял заграждения с бодлива тел и е избегнал граничен патрул с кучета.

Росица Валентинова
924 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.23 | 22:47

2
е как е станал командир въвагнер при условие че като затворник е бил на фронта от юли контракта е 6 месеца
Ukraina55

2023.01.24 | 08:47

3
Убици на жени и деца,нямат работа във цивилизования свят.Всички вагнерци и руснаци под ножа и заклани като прасета.

Добави коментар

Водещи новини