"Мариана я обесиха, Наташа я удавиха": много жени в Молдова проституират, за да изхранват децата си

  • 17 януари 2023 16:13

  • 3417
  • 3
"Мариана я обесиха, Наташа я удавиха": много жени в Молдова проституират, за да изхранват децата си
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Бившата съветска република Молдова е една от най-бедните страни в Европа. Населението ѝ е под 3 млн. души, а близо 16 000 души са принудени да се изхранват от платен секс. Проституцията е незаконна, всичко става тайно, а работещите жени не могат да разчитат на каквато и да е защита от страна на властите. Освен ежедневните рискове, пред които са изправени, те са заплашени и от глоби между 88 и 118 евро, пише "Дойче веле".

Постоянни унижения

Повечето от жените, с които разговаря екип от журналисти, разказват за страха и униженията, на които са изложени. Нощем полицията често организира хайки и гонения. Клиентите редовно ги унижават, малтретират и насилват. Жените разказват, че са решили да проституират по принуда – от отчаяние и бедност. За тях това е единственият начин да изхранват семействата си и да оцелеят.

"Зад учтивата фасада на елегантно облечен клиент може да се крие истинско чудовище", споделя една от тях. "Те обесиха Мариана и удавиха Наташа. Не си спомням как умря Юлия. Пребиха Танеа до смърт, тялото ѝ беше хвърлено край пътя. Трупът на една друга жена бе захвърлен в канализацията. Когато го намерили, самоличността ѝ можела да бъде установена само по облеклото."  

"Нуждаем се от възможност да печелим пари по друг начин"

Защо Испания иска да забрани платения секс: Историята на Ванеса, която 10 г. продава тялото си

Ако луксозните компаньонки в Молдова могат да изкарват по няколкостотин евро на вечер, жените, които проституират на улицата, получават между 5 и 25 евро на клиент. Колкото по-малък е градът, толкова по-ниски са цените. Една от жените, която е на около 40 години, разказва, че всички се отнасят зле със секс работничките като нея: „Особено трудно е за нашите деца. В училище или в двора между блоковете, където играят, им се подиграват, че майка им е проститутка".

Жената казва също и това: "Мнозина смятат, че проституцията е един от най-лесните начини да изкарваш пари. Тези, които говорят подобни неща, нямат представа колко трудно е за една жена, която продава тялото си, да възстанови физическото и психическото си равновесие. Би трябвало да имаме възможност да печелим пари по друг начин". Според нея, отношението към проститутките е по-лошо и от това към убийците. Социологическо проучване неотдавна разкри, че 88% от жителите на страната не желаят дори да се доближат до някой, който практикува тази професия. 

Част от секс работничките имат семейства

Пет от жените, с които журналистите са разговаряли, имат семейство и деца. Те не желаят близките и приятелите им да научат за тайния живот, който водят. Същевременно нито една не иска да се откаже и от стабилния доход, свързан с "другата" им работа. 

Диана има две малки деца и безработен съпруг. Въпреки че има постоянна работа и остава да работи дори извънредно, месечната заплата от 172 евро не стига за изхранването на четиричленното ѝ семейство. Тя споделя следното пред журналистите: "Бих направила всичко, за да не гладуват децата ми. Заради тях водя двойствен живот, за който никой не знае. За децата ми аз съм добра майка".

Търсенето на секс с украинки се е увеличило с 600%

Жертви на насилие и СПИН

Проучване на неправителствената организация Act for Involvement разкри, че приблизително половината от секс работничките в Кишинев - столицата на Молдова - са били жертви на сексуално насилие в детството или в ранното си юношество. Олга, която продава секс от 26 години, разказва, че е била изнасилена от мъжа на учителката си, когато е била на 12 години: "Не казах нищо, защото бях твърде уплашена“, признава тя.

Доклад на ООН твърди, че 2,7 % от секс работничките в Молдова са с вируса на СПИН. Бивша компаньонка, която е била заразена, разказва, че сред клиентите ѝ е имало бизнесмени, кметове и други политици. Заради ХИВ тя е загубила единствения си източник на доходи. Нейното най-голямо съжаление е, че навремето е напуснала медицинското училище, след като е получила предложение да работи като компаньонка.

Без образование, без перспективи

Повечето от жените, работещи в тази сфера в Молдова, нямат завършено образование, произхождат от бедни семейства и им е трудно да намерят друга професия. Лариса, която е на 47 г., планира да се "пенсионира" след 3 години. С парите, които е спечелила като секс работничка в Кишинев, е успяла да купи на 17-годишния си син жилище. За нея не е проблем да плаща глобите за това, с което изкарва прехраната си.

Но същото не може да се каже за Ираида, например. Тя твърди, че е била санкционирана над 200 пъти. Бременна е в 8-ия месец, има и други две деца, а съпругът ѝ е в затвора за трафик на наркотици: "Той ще бъде зад решетките между 7 и 15 години. Аз трябва да се грижа сама за децата", разказва тя.

Този текст е част от продължително проучване на екип от журналисти в Молдова, сред които е и кореспондентката на ДВ Виолета Колеснич от Кишинев. Екипът е разговарял с над 40 секс работнички в бившата съветска република.

Дойче веле
3417 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
mmm

2023.01.17 | 19:39

3
А не може ли да метат улиците, вместо да проститутират?
РЕСУРСИТЕ

2023.01.17 | 19:20

2
И ЗА ТИЯ ЖИВОТНИ ЛИ СА?!
PaulaFox

2023.01.17 | 16:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини