ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

  • 12 януари 2023 07:21

  • 1339
  • 5
ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Назначаването на Валерий Герасимов за командир на окупационните сили вероятно е отчасти политическо решение. По този начин руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 иска да отслаби властта на силоваците, чийто фаворит беше Сергей Суровкин.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 11 януари руското министерство на отбраната (МО) обяви, че началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов ще поеме поста на командващ театъра на военните действия в рамките на мащабна промяна на руската командна структура за войната в Украйна.

Руското МО официално обяви Герасимов за командващ на Съвместната групировка на силите и назначи трима заместници под командването на Герасимов: предишният командващ на театъра на военните действия в Украйна от 8 октомври до 11 януари генерал-армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващ на Въздушно-космическите сили; генерал-армейски генерал Олег Салюков, главнокомандващ на Сухопътните войски, и генерал-полковник Алексей Ким, заместник-началник на руския Генерален щаб.

Лидер на проруски отцепници в Украйна: Готов съм да подкрепя сваляне на Владимир Путин от власт

Суровикин беше командващ на Въздушно-космическите сили от октомври 2017 г. и командваше групата сили "Юг" в Украйна от юни до октомври 2022 г., преди да бъде назначен за общ командващ на театъра на военните действия. Салюков беше главнокомандващ на руските сухопътни сили от 2014 г., а Ким беше заместник-началник на Генералния щаб от септември 2022 г. след няколко позиции в руски военни висши учебни заведения.

В публичното съобщение на руското МО за това преструктуриране се посочва, че промяната е необходима както за подобряване на руското командване и контрол, така и за засилване на руските операции в Украйна. В официалното съобщение на МО за назначението се посочва, че тези промени са направени във връзка с "разширяването на мащаба на задачите, решавани при изпълнението на [специалната военна операция], необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между службите и видовете въоръжени сили, както и подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на командването и контрола".

Русия губи по 160 млн. евро на ден

Анализаторите твърдят, че руското министерство на отбраната и силоваците, представлявани най-вече от финансиста на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, са имали противоположни възгледи за методите на водене на войната в Украйна.

"Пригожин е все по-критичен към воденето на войната от руското министерство на отбраната от края на 2022 г. насам. Игор Гиркин, бивш командир на руските бойци в Донбас и известен блогър, даде ясно да се разбере, че ще подкрепи отстраняването на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от поста му, като отправи директна критика към него на 10 януари", пише ISW.

Анализаторите допълват, че Суровкин е бил публичен любимец на Пригожин и съперник на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

"Повишението на Герасимов вероятно е отчасти политически ход, целящ да отслаби влиянието на антиМО силоваците и сигнал към Пригожин и други да намалят критиките си към МО", пишат анализаторите.

Кремъл съзря "положителна динамика" в развитието на войната в Украйна

В същото време ISW смята, че подобен ход може да насърчи фракцията на силовиците да продължи да разделя руското информационно пространство.

Неспособността на руската отбранителна индустриална база да преодолее недостига на боеприпаси ще възпрепятства способността ѝ да подкрепи настъпателните операции в Източна Украйна през 2023 г.

Анализаторите отбелязват, че според изявленията на американски и украински официални лица от 10 януари дневният артилерийски обстрел от страна на окупатора е намалял със 75%, което е най-ниското ниво от 24 февруари 2022 г. насам.

В доклада на ISW се предполага, че руските сили може да са намалили обстрела си в резултат на намалените доставки или да преразглеждат тактиката си. В края на краищата те изчерпват запасите си от 122-милиметров и 152-милиметров калибър и други резерви през лятото на 2022 г., което предполага, че прекомерните артилерийски атаки ще доведат до по-бързи резултати.

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

"Сега Руската федерация трябва да прехвърли допълнителни снаряди от тиловите райони и да закупи допълнителни боеприпаси от чужди държави, за да противодейства на този недостиг, което ще доведе до намаляване на скоростта на стрелбата", посочват експертите.

Институтът за изследване на войната добавя: "В Русия все повече се признава, че основни проблеми, като недостиг на боеприпаси и невъзможност за снабдяване на войските, сериозно възпрепятстват настъпателните операции."

Руските сили все още не са превзели изцяло Соледар въпреки неотдавнашния напредък на руските войски, а евентуалното превземане на Соледар едва ли ще позволи на руските сили да превземат Бахмут. ISW оценява, че руските сили все още не са превзели Соледар, въпреки многобройните твърдения от руски източници.

Съобщава се, че руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е издал тайни и изпреварващи помилвания на руски осъдени, които се бият с групата "Вагнер" в Украйна, което потенциално допълнително дава възможност на "Вагнер" да действа безнаказано на бойното поле. Членът на Руския съвет по правата на човека Ева Меркачева заяви пред руската медия РИА Новости на 9 януари, че затворниците, вербувани от Групата "Вагнер" на Евгений Пригожин да се бият в Украйна, получават помилвания, преди да бъдат освободени от наказателните колонии.

Киев: Окупаторите са изнесли 610 трупа на руски военни с камиони от Макеевка

Превантивните президентски помилвания вероятно допълнително стимулират набирането на бойци на групата "Вагнер" в наказателните колонии и дават възможност на бойците на групата "Вагнер" да действат в голяма степен безнаказано в Украйна. Обещанието за законно помилване за престъпна дейност вероятно стимулира осъдените да подписват договори с Вагнер, знаейки че ако оцелеят при операциите в Украйна, след изпращането си ще бъдат освободени обратно в руското общество с чисто досие. ISW вече е отбелязвала, че бойците на Групата "Вагнер", набирани от затворите, са изпращани на фронта в Украйна главно като ненужна сила за поразяване и често проявяват невероятно слаба дисциплина в театъра на военните действия.

На 10 януари руски военен блогър разпространи снимки на бойци от групата "Вагнер" в Соледар, облечени в украински униформи, което вероятно представлява прибягване до перфидност в нарушение на международното право.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога отново заяви, че подновяването на руската настъпателна операция от Беларус остава малко вероятно. По време на координационната среща за сигурността на северозападните граници на Украйна на 11 януари Зеленски заяви, че Украйна не вижда никакви настъпления в Беларус "освен силни изявления".

Кремъл: Западът и Украйна реагираха с цинизъм на коледното примирие

Основни констатации:

На 11 януари руското министерство на отбраната (МО) обяви, че началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов поема поста командващ на ОЕФ в рамките на мащабна промяна на руската командна структура за войната в Украйна.

Назначението на Герасимов вероятно е продиктувано от намеренията за решителни руски военни действия през 2023 г.

Издигането на Герасимов и Министерството на отбраната на Русия над Суровикин, любимец на Пригожин и група силоваци, вероятно е отчасти и политическо решение за възстановяване на първенството на Министерството на отбраната в руската борба за власт.

Герасимов вероятно ще оглави дезорганизирана командна структура, която ще страда от постоянните, упорити и самоподсилващи се провали, които до голяма степен доведоха до инвазията в Украйна в първоначалната му роля.

Неспособността на руската отбранителна промишленост да се справи с недостига на боеприпаси вероятно ще попречи на руските сили да проведат настъпателни операции в Източна Украйна през 2023 г.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога потвърди, че възобновяването на руската офанзива от Беларус остава малко вероятно.

Въпреки неотдавнашните успехи на руските войски, те все още не са превзели изцяло Соледар, а евентуалното превземане на Соледар едва ли ще позволи на руските войски да превземат Бахмут.

Съобщава се, че руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 тайно и предупредително е помилвал руски затворници, които се сражават на страната на групата "Вагнер" в Украйна, което може да позволи на "Вагнер" да действа безнаказано в театъра на операциите.

Руските сили продължиха с ограничени контраатаки край Сватово, докато украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Кремена и нанесоха удари в тила в Луганска област.

Твърденията на Русия за операциите на групата "Вагнер" и конвенционалните руски сили в Соледар вероятно отразяват конкуриращи се претенции за отговорност за неотдавнашните забележителни тактически успехи на Русия в Украйна.

Руските сили нанесоха наземни удари по фронтовата линия в Донецка област.

Украински официални лица съобщиха, че заради украинските удари руските сили изтеглят ключови съоръжения и преструктурират логистичните си мрежи в Южна Украйна.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви план за модернизиране на руската отбранителна индустриална база.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1339 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.12 | 18:44

2
ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ УМИРАТ ЗАРАДИ ВОЙНАТА ,КОЯТО РУСИЯ ДОВЕДЕ В ЕВРОПА! Само МАЛОУМНИК може да застава на страната на агресори и неправдата! НО СЪДБАТА Е ОТРЕДИЛА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ ВАС! СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.13 | 13:44

5
300 + дни от 3-дневната му война. Той възроди Съветския съюз: - икономиката е съсипана - рублата потъва - всеки иска да избяга - губят война, за която обвиняват САЩ И на фона на всичко това в главите на русофилите Путин остава велик стратег. СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.13 | 10:23

4
Баси ''ПУТЛЕРОФАШИСТКА АРМИЯ'' не могат едно малко градче да превземат като хората! От два дни РУСКИТЕ KYPВИ реват, че Соледар бил превзет а там украинците все още отблъскват ''ВАГНЕРОВЦИТЕ'' които стъпват върху труповете на другарите си за да избиват украинци и за империалистичните мераци на диктатора Путин! СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.12 | 18:58

3
Драги руснаци и русофили, поздравявам ви със настъпващата украинска армия :) СЛАВА УКРАИНИ!
АМА

2023.01.12 | 09:17

1
ПО ТЪП АНАЛИЗ НЕ БЯХ ЧЕЛ! ЗАЩО ЛИ СЕ ПРАВЯТ НА АНАЛИЗАТОРИ, СЛЕД КАТО СА ДАЛЕЧЕ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА! И СИ ВЯРВАТ ОТ ГОРЕ НА ВСИЧКО. ОЛИГОФРЕНИ СЪР!

Добави коментар

Водещи новини