Русия: Преговорите със САЩ за контрол върху ядрените оръжия бяха отложени заради разногласия

  • 29 ноември 2022 22:19

  • 1300
  • 8
Русия: Преговорите със САЩ за контрол върху ядрените оръжия бяха отложени заради разногласия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Русия отложи кръг от преговорите за контрол върху ядрените оръжия със САЩ заради сериозни различия в подхода и напрежението във връзка с Украйна, заяви висш руски дипломат, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10059

Решението за отлагане на насрочените за тази седмица преговори в Кайро беше взето на политическо равнище, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Бяхме изправени пред ситуация, при която американските ни колеги не само показваха своето нежелание да се вслушат в нашите сигнали и да вземат предвид нашите приоритети, но и действаха по противоположния начин", заяви той пред репортери в Москва.

Руснаците забраняват достъпа до Запорожката АЕЦ на украинските служители, които отказват договор с "Росатом"

По думите му САЩ са искали да се съсредоточат само върху подновяване на проверките съгласно споразумението "Нов СТАРТ" и са се противопоставили на руското искане за обсъждане също така на конкретни подробности, свързани с изчисляването на оръжията съгласно договора за намаляване на стратегическите въоръжения.

Държавният департамент на САЩ каза вчера, че Русия е решила едностранно да отложи преговорите и възнамерява да предложи нови дати.

Рябков заяви, че ситуацията в Украйна е допринесла за решението на Москва да отложи преговорите.

Според него отлагането на преговорите в последния момент е "политически сигнал" към Вашингтон, посочва ДПА.

Рябков обвини САЩ за провала на диалога и каза, че ако САЩ са искали преговорите, е трябвало да направят предложения за съживяването им.

Консултациите в Кайро щяха да бъдат първите преговори за контрол върху въоръженията от началото на войната в Украйна. Сега не е ясно кога те могат да бъдат подновени. Рябков каза, че Русия ще предложи нова дата за преговори най-рано догодина.

Той каза също, че Русия и САЩ нееднократно са били на прага на споразумение за размяна на затворници и че все още е възможно да бъде постигната сделка до края на годината.

"Ако това се случи, то несъмнено ще изпрати положителен сигнал, че не всичко е така напълно безнадеждно в руско-американските отношения", каза Рябков.

Американското правителство от месеци се опитва да договори освобождаването на баскетболистката Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан, които излежават присъди в Русия, включително чрез евентуална размяна на затворници с Москва. АП и други медии съобщиха по-рано, че Вашингтон е предложил Грайнър и Уилан да бъдат разменени за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава присъда в САЩ.

Мая Йорданова
1300 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Smart za Russia

2022.11.29 | 23:04

2
Izvanzemnite kato doudat. Parvi sa rusnacite za grobi6tata

2022.11.30 | 04:39

8
Извънземните ходят само при разумни същества, затова скоро няма да дойдат, нема а са плашиш .
КОИ ОРЪЖИЯ БЕ КЕЛЕШ!

2022.11.29 | 23:03

1
ТИЯ ДЕТО ИМАТ ГОДНОСТ 3 МЕСЕЦА ЛИ БЕ МАЙКА ТИ ДА Е В А ЖИВОТНО МРЪСНО ЛЪЖЛИВО! В МУЦУНАТА ЩЕ ТИ ГО НАБИЯ!

2022.11.30 | 04:29

7
Като си IQ под 0-та що се обаждаш, да ти се подиграват само, поне преди ин,тер,не,та само вашите си знаеха колко си тъп.
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.11.29 | 23:32

4
Слава на Русия!

2022.11.29 | 23:46

6
Слава на Русия!
PaulaFox

2022.11.29 | 23:40

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ПЕРВЫЙ КАНАЛ!

2022.11.29 | 23:07

3
ПИТАХ КОЛКО Е ГОДНОСТА НА ЯДРЕНИТЕ ЗАРЯДИ? 100 000 ГОДИНИ ИЛИ ПОВЕЧЕ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини