Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат газов съюз

  • 29 ноември 2022 12:30

  • 909
  • 5
Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат газов съюз
© Getty Images

Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат изграждането на газов съюз, насочен към подпомагане на доставките между трите страни и към различни други пазари, включително китайския, каза руският вицепремиер Александър Новак по време на четвъртия руско-китайски енергиен бизнес форум в Москва, цитиран от Интерфакс.

"Тези области на сътрудничество се разглеждат, доколкото Русия, Казахстан и Узбекистан реално имат единна газопреносна система още от съветско време", е посочил Новак, изтъквайки възможностите за разширяване на взаимното сътрудничество, включително за доставките на газ, което вече е в ход, както и за доставки до други дестинации, и в частност за Китай. "Всичко това обаче трябва да се разглежда като допълнителни области на сътрудничество", добави руският вицепремиер.

Русия и Китай работят върху създаването на система за финансови разплащания, извън глобалната система СУИФТ (SWIFT), каза освен това Новак. Двете страни отделят особено внимание на търговията с разплащания в национални валути.

"В газовите договори ние вече преминаваме към разплащания в национални валути - в рубли и в юани - на равни начала", каза Новак, като добави, че доставките на петрол, петролни продукти и въглища също ще преминат към подобно разплащане.

Това може да превърне рублата и юана в световни резервни валути. В тази връзка експертите на руската централна банка и китайските им колеги работят върху възможността за откриване на сметки на руски компании в Китай и съответно на китайски фирми в Русия, чрез което би се създало система за разплащане без използването на СУИФТ, каза Новак.

Междувременно на руско-китайски енергиен бизнес форум главният изпълнителен директор на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин, заяви, че Китай е обещаващ пазар за руския износ на втечнен природен газ (ВПГ), който в бъдеще може да достигне мащаб, сравним с износа на тръбен газ.

Анкара обмисля да разшири "Турски поток" с допълнителен тръбопровод

През настоящата година се очаква Русия да изнесе над 15 милиарда кубични метра газ за Китай през тръбопровода "Силата на Сибир", достигащ до Китай.

Предвижда се още китайският пазар на газ да отбележи бърз растеж в бъдеще, удвоявайки потреблението си до 660 милиарда кубични метра до 2040 г. За сравнение, към момента китайското газово потребление достига 380 милиарда кубични метра, каза още Сечин.

По думите му "обемът на тръбните доставки на газ от Русия за Китай ще надхвърли 100 млрд. куб. м годишно в обозримо бъдеще, а потенциалът на руската ресурсна база значително надвишава тези обеми".

Само "Роснефт" има повече от 2 трилиона кубични метра газови запаси, разположени в Източен Сибир и Далечния изток на Русия, които потенциално биха могли да бъдат изнесени в Китай, добави ръководителят на компанията.

От китайска страна на форума се изказа и Дай Хулян, председател на борда на директорите на "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp - CNPC). Той коментира руските намерения за засилване на газовите доставки към страната му, като каза, че изграждането на новия газопровод "Силата на Сибир 2" в Далечния изток на Русия, както и изпълнението на проекта "Арктик ВПГ-2" (Arctic LNG-2), трябва да бъдат ускорени.

Междувременно е необходимо да се гарантира сигурността на доставките, добави китайският представител.

Виолета Симеонова
909 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.29 | 18:33

3
„На руснаците, които се подиграват, че украинците стоят без светлина (ток), ще кажа: Нашите свещи горят за вашето упокоение“, заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни. Слава на Украйна!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.29 | 22:12

5
Нито украинците са склонни да се откажат от земята си нито Путлерофашистите ще отстъпят, защото това означава само едно ПОРАЖЕНИЕ! А поражението е неизбежно! Това води до второто, което е ескалация на напрежението, което рускенефа добре го може! Но еваларка правим на украинците, които сами отбиват атаките на Путлерофашистите и е въпрос на време рускенефа да се разпадне и Украйна да си върне окупираните по незаконен начин теротирий, които не са признати от НИКОЙ ,дори и от Китай! СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.29 | 18:35

4
Украйна в официално комюнике: Тъмнината е в русия, ние просто нямаме ток! СЛАВА УКРАИНИ! ✌
PaulaFox

2022.11.29 | 15:22

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.11.29 | 13:08

1
Токаев каза вчера, "засега чухме предложението на педерацията, трябва да вникнем в идеята". А идеята на Токаев е далеч от рашката-парашката и близки отношения с Китай и ЕС, така че тоя "съюз" ще остане само за вътрешно потребление в пропагандата на рашката.

Добави коментар

Водещи новини