Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е включен

  • 24 ноември 2022 22:33

  • 789
  • 13
Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е включен
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен към електропреносната мрежа на страната, съобщи областният управител Сергий Хамалий, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8366

Атомната централа беше изключена вчера заради руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна. 

Междувременно руската държавна компания "Росатом" заяви, че подкрепя идеята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но само при условия, поставени от Русия. 

Русия обстрелва Днепър и Одеска област

"Вярваме в нея, тя ни е нужна“, каза шефът на "Росатом“ Алексей Лихачов по повод предложената зона за сигурност. "Параметрите са ясни и имаше и разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос“ допълни Лихачов. 

Той представи предложенията си за това как ще функционира въпросната зона, като изтъкна, че не трябва да се допуска Украйна да извършва обстрел, нито да се опитва да си възстанови контрола върху нея. 

"В замяна разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението“, допълни Лихачов. По думите му всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са били повредени и изключването на реактора би осигурило само "относителна безопасност“. 

Според дипломатически източници на ДПА предложението на Гроси гласи, че никоя от враждуващите страни не трябва да открива огън срещу централата и че там не трябва да бъдат разполагани каквито и да е оръжия, които биха могли да послужат за атака срещу нея.

Демилитаризацията на зоната около Запорожката АЕЦ се очертава като трудна задача и затова въпросното предложение не фигурира в плана на Гроси. 

Мая Йорданова
789 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
спирайте ги

2022.11.25 | 15:40

13
спирайте ги тия съветско/руски реактори. всичко съветско/руско да се унищожи. слава украина, бандера слава. тока от съветските аец е червен - комунистически.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.25 | 11:09

7
Днес "Тридневната война" на русия срещу цивилизования свят навърши 9 месеца. Скоро ще роди. Гадина! Слава Україні

2022.11.25 | 12:45

12
Слава на Русия!

2022.11.25 | 12:44

11
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.25 | 11:23

10
Без да имат ни най-малка представа какво се е случило в Донбас, много хора лесно подхващат и разпространяват мита за геноцида над "руско-говорящите". (практически за пръв път в историята руската пропганда успя да измисли подобен признак за "геноцид" - владеенето на определен език.) И все пак, нека разгледаме някои примери - Мариупол - градът се превърна в убежище за рускоговорящи хора бягащи от Донбас след 2014. Дори държавни висши учебни заведения бяха преместени там от разкъсвания от войната Донбас. Мариупол имаше рускоезичен кмет - Вадим Бойченко, а официалният сайт на града беше на руски. Градът беше един от най-бързо развиващите се в Украйна и украинската армия не бомбардира хората там само защото говорят руски или защото някой ги мисли за руснаци. Въпреки периодичните обстрели от територията, контролирана от т. нар. ДНР, в Мариупол цареше относително спокойствие. Това спокойствие свърши през февруари 2022 г.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.25 | 11:14

9
Тоталното иZперкване! “Руският патриарх Кирил, известен още със светското си и агентурно име Гундяев, заяви, че бъдещето на света зависи от бъдещето на Русия на нейната църква. „От бъдещето на нашето отечество, нашия народ, нашата църква зависи, в пълния смисъл на думата бъдещето на света“, заяви Кирил в своя проповед, цитирана от сайта Патриархия.ru. Той държа реч в подкрепа на руската инвазия в Украйна. В нея той призовава архиереите към „патриотично възпитание“ и „лично участие в изхранването на руското воинство и доброволците“. „Ние трябва да ги подкрепим — и с думи, и с дела, и материално“, казва Кирил. Според него, нападайки Украйна, Русия се бори със „световното зло“. „Ние като църква трябва да вземем участие в борбата на нашето отечество със световното зло, с тази проказа, с това антихристко движение, което може да погуби и целия свят, и Русия“, добавя той. Кирил призовава още църковните деятели да "вдъхновяват воините“, да „работят с интелигенцията, с медиите“. Водачът на руската църква казва още, че Русия „се бори с антихриста“: „Всички сили на антихриста ще бъдат хвърлени срещу нашата страна. (…) Трябва да се мобилизираме. Всеки трябва максимално да изпълнява своя дълг, да отиде там, където вчера още не сме били, при тези, на които вчера още не умеехме да говорим правилно.“
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.25 | 11:09

8
„На руснаците, които се подиграват, че украинците стоят без светлина (ток), ще кажа: Нашите свещи горят за вашето упокоение“, заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни. Слава на Украйна!
Ukraina55

2022.11.25 | 09:36

3
Браво на украинците бързо деистват и въстановяват централите си,със руските конфискувани пари на русия които,украинците ги използват да въстановят центрарите.Благодарение на замразените руски активи,които биват изпрати на украинците за въстановяване на инфраструктурата на Украйна.Русия разрошват а Украйна възстановява със парите на русия.Слава Украйна.
Хуй

2022.11.25 | 11:07

6
По-точно няколко души крадът колкото се може европейски пари докато Усрайна рухне.

2022.11.25 | 09:39

4
дрън дрън
PaulaFox

2022.11.25 | 10:00

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.11.25 | 09:29

2
Слава на Русия!
Влади Зеления

2022.11.24 | 23:44

1
Ся Усрайна ще изнася ток. Слава Кокаине

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини