Русия раздала над 80 000 паспорта на жители от анексираните четири територии. ЕС обяви, че не ги признава

  • 24 ноември 2022 13:39

  • 501
  • 3
Русия раздала над 80 000 паспорта на жители от анексираните четири територии. ЕС обяви, че не ги признава
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Русия съобщи днес, че е издала руски паспорти на над 80 000 жители на четири украински области, за които тя обяви по-рано тази есен, че ги анексира към своята територия - нещо, което не бе признато от международната общност, съобщи Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13369

"След присъединяването на четирите региона към Руската федерация и в съответствие със закона повече от 80 000 души са получили паспорти на граждани на Руската федерация", съобщиха от руското вътрешно министерство.

През септември Русия организира допитвания, които западните страни осъдиха като псевдореферендуми с цел да анексира контролираните от нея области в Украйна – Донецк и Луганск в Източна Украйна, както и Запорожска и Херсонска области в Южна Украйна.

ЕС не признава паспортите, издадени в анексираните от Русия украински територии

Анексиите, одобрени от Москва в началото на октомври, бяха категорично осъдени от международната общност и остават непризнати. След обявяването им руските сили обаче претърпяха поражения и украинската армия успя да си върне контрола върху някои територии, включително и върху град Херсон, откъдето руснаците се изтеглиха.

Още преди началото на офанзивата срещу Украйна през февруари Москва бе издала стотици хиляди руски паспорти в сепаратистките райони на Източна Украйна.

След началото на нападението срещу Украйна Кремъл също така улесни получаването на руско гражданство от украинците.

Наблюдатели смятат, че Русия използва тази стратегия, за да засили претенциите си към областите в Украйна, за които твърди, че те са населени с новопридобили гражданство руски граждани, пише БТА.

Европейският парламент одобри днес решение да не се признават паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно завзетите части от Украйна и Грузия. Решението бе гласувано с 531 гласа "за", седем "против" и 34 "въздържали се".

Предвижда се Европейската комисия да изготви списък на руските документи за пътуване, особено паспорти, които не следва да бъдат приемани в ЕС. Гражданите, които бягат от Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини, се отбелязва в съобщение на ЕП. За да влезе в сила, решението подлежи на допълнително одобрение от Съвета на ЕС.

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното превземане на полуострова през 2014 г. и предприема същите действия и в други райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато притежател на руски паспорт от тези области поиска виза за ЕС, или когато пресича външните европейски граници, пояснява ЕП. Цитирани са данни на ЕК, според които почти всички държави от ЕС вече са заявили, че не приемат подобни руски паспорти. Целта на приетото днес предложение е да се постигне съгласуван и последователен подход.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
501 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.24 | 17:46

3
Когато диктатора от северната огромна психиятрия умре тогава всички нормални хора ще правят баница и погача и ще се черпят ЗАЩОТО САМО ТОГАВА СВЕТЪТ ЩЕ БЪДЕ ЕДНО ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ! Слава Украини! ✌
Ukraina55

2022.11.24 | 14:42

2
Точно така,никакво признаване на фалшивите руски паспорти от незаконните анексирани територии.Тези фалшиви руски паспорти не се признават,така че РФ да го духа и поема отзад ха ха ха.Слава на ЕС само така.
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.11.24 | 13:47

1
Слава на Русия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини