Кремъл определи като "конструктивни" преговорите с ООН за зърненото споразумение

  • 14 ноември 2022 15:51

  • 242
  • 1
Кремъл определи като "конструктивни" преговорите с ООН за зърненото споразумение
© Pixabay

Кремъл определи като "сравнително конструктивни" преговорите с ООН миналата седмица за гарантиране на доставките на зърно през украинските пристанища. Изказването породи надежда, че инициативата успешно ще продължи, предаде Ройтерс.

"Миналата седмица имаше преговори с ООН, които бяха сравнително конструктивни. Ние имаме интерес от това споразумение, който първоначално беше част от цялостния механизъм на споразумението", каза пред репортери говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

В петък висши представители на ООН се срещнаха в Женева с руска делегация, за да обсъдят с нея безпокойствата на Москва относно черноморската зърнена инициатива, която доведе до свалянето на руската блокада на пристанищата на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света.

ООН започна преговори с Русия за зърненото споразумение

Русия иска безпрепятствен достъп до световните пазари за продоволствените си стоки и торове, за да се съгласи да поднови споразумението, чийто срок изтича на 19 ноември.

Москва даде сигнал, че може да се оттегли от черноморската инициатива, ако съображенията ѝ не бъдат взети предвид.

"Всъщност до датата на продължаване на споразумението остава още седмица, така че работата продължава", добави Песков.

Русия е най-големият световен износител на пшеница и един от основните доставчици на торове на световните пазари. Основният път за експорта на Украйна на същите стоки, този през черноморските ѝ пристанища, остана блокиран между края на февруари, когато започна руската инвазия, и юли, когато с посредничеството на ООН беше сключено споразумение за създаване на безопасен морски коридор, през който той да се извършва.

Виолета Симеонова
242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.14 | 17:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини