Външните министри на ЦЕИ потвърдиха подкрепата си за Украйна

  • 07 ноември 2022 18:36

  • 610
  • 2
Външните министри на ЦЕИ потвърдиха подкрепата си за Украйна
© МВнР

Министрите на външните работи на държавите–членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) потвърдиха подкрепата си за Украйна и изразиха готовност да работят заедно за справяне с последиците от войната, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

В рамките на министерската среща, председателствана от министъра на външните работи Николай Милков в София, участниците приеха съвместна декларация, утвърждаваща солидарността и единството на ЦЕИ в съвместните усилия за постигането на мир, стабилност и просперитет на региона. Акцент в дискусията бяха предизвикателствата, с които се сблъскват страните от региона в резултат от войната, особено в сектори като енергетика, селско стопанство и вериги за доставки, икономически трудности и нарастваща инфлация. 

Започна Срещата на външните министри на държавите членки на Централноевропейската инициатива

Министрите реферираха към оказаната до момента политическа, финансова и материална подкрепа на Украйна от ЦЕИ и обмениха идеи относно по-нататъшни координирани действия в това отношение. Те разгледаха възможностите за регионални мерки за засилване на свързаността, за последователна подкрепа на младите хора и уязвимите групи в контекста на войната. 

Участниците в срещата изразиха подкрепа за процеса на разширяване на Европейския съюз, изтъквайки, че европейската интеграция е ключова за сигурността в региона. 

Министър Николай Милков открои достиженията на българското председателство на ЦЕИ, като подчерта, че тази година в София бе проведен първи в рамките на организацията Конгрес на местните власти и се състоя Младежки форум в подкрепа на заетостта на младите хора чрез придобиване на умения в дигиталната трансформация и зеления преход. Той изрази увереност, че инициативите, предприети по време на Българското председателство, са постигнали целите си и допринасят за реализиране на основните приоритети на Инициативата.

По време на срещата на външните министри се състоя и символично предаване на председателството на ЦЕИ от България към следващия ротационен председател – Република Молдова. Министър Милков изрази благодарност към генералния секретар на Инициативата Роберто Антонионе за подкрепата и ползотворното сътрудничество през настоящата година и пожела успех на Молдовското председателство през 2023 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.07 | 21:39

2
Слава на Русия!
PaulaFox

2022.11.07 | 19:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини